Rusia anunţă că a început urmărirea penală pentru crime de război în cazul a 680 de oficiali ucraineni

62323803

Rusia anunţă că 680 de oficiali ucraineni, inclusiv 118 membri ai forţelor armate şi ministerului apărării, au fost acuzaţi de încălcarea legilor care guvernează desfăşurarea războiului, inclusiv utilizarea armelor împotriva civililor, potrivit TASS.

Potrivit agenţiei oficiale ruse, care îl citează pe principalul anchetator public al Rusiei, oficialii ucraineni sunt acuzaţi de „utilizarea mijloacelor şi metodelor de război interzise”, referindu-se la Articolul 356 din codul penal rus.

„În prezent, se desfăşoară proceduri de urmărire penală împotriva a 680 de persoane”, a declarat Aleksandr Bastrîkin, şeful Comitetului de Investigaţii al Rusiei, agenţiei de presă de stat TASS într-un interviu. „Printre inculpaţi se numără 118 persoane din rândul comandanţilor şi conducerii Forţelor Armate ale Ucrainei şi Ministerului Apărării Ucrainei”.

Bastrîkin, care raportează direct preşedintelui Vladimir Putin, a spus că acuzaţiile includ folosirea de arme împotriva populaţiei civile. El a adăugat că 138 dintre aceste persoane au fost inculpate în lipsă.

Reuters nu a putut verifica în mod independent acuzaţiile comitetului. Autorităţile ucrainene nu au fost imediat disponibile pentru comentarii.

De cealaltă parte, potrivit Procuraturii Ucrainei, autorităţile ucrainene au înregistrat peste 70.000 de crime de război comise de ruşi de la începutul conflictului. Ucraina a dezvăluit de asemenea un număr de dosare penale împotriva unor membri ai forţelor ruse, inclusiv contra şefului grupului de mercenari Wagner.

Atât Kievul, cât şi Moscova neagă că vizează civili, după declanşarea de către Rusia a invaziei sale în ţara vecină Ucraina, acum aproape un an, care a ucis mii de persoane, a strămutat milioane şi a transformat oraşe în moloz.

Săptămâna trecută, administraţia preşedintelui american Joe Biden a declarat că a concluzionat oficial că Rusia a comis „crime împotriva umanităţii” în Ucraina, acuzaţie pe care Rusia o respinge, aminteşte Reuters.