Rusia ameninta si cere Lituaniei ridicarea interdicției de tranzit împotriva regiunii Kaliningrad

Moscova cere ca Vilnius să ridice interdicția privind tranzitul feroviar de mărfuri către exclava Kaliningrad de la Marea Baltică, rezervându-și, în caz contrar, dreptul de a lua măsuri de represalii, a declarat luni Ministerul rus de Externe.

„Am subliniat în acest sens că, dacă tranzitul de mărfuri între regiunea Kaliningrad și restul Rusiei prin Lituania nu este pe deplin restabilit, Rusia își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru a-și proteja interesele naționale”, a transmis ministerul intr-un comunicat după ce a fost chemat însărcinatul de afaceri al Lituaniei, Virginija Umbrasene.

Ministerul a subliniat că Rusia a protestat ferm împotriva deciziei Lituaniei. „Am cerut ca restricțiile să fie ridicate imediat”, se arată în comunicat.

Ministerul de Externe a remarcat că Rusia a considerat această mișcare ca fiind în mod deschis ostilă, adăugând că s-au încălcat obligațiile legale internaționale ale Lituaniei, și anume Declarația comună din 2002 a UE și Federația Rusă privind tranzitul între regiunea Kaliningrad și restul Federației Ruse.

Regiunea Kalinigrad este un teritoriu al Federației Ruse, reprezentînd o exclavă a acesteia, situată între Polonia, Lituania și Marea Baltică

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!