Rusia a redus livrările de gaz spre Germania, Austria şi Italia

magistrala-gaze

Compania rusă Gazprom a redus azi aprovizionarea cu gaze a Germaniei, Austriei şi Italiei, din cauza unor lucrări de întreţinere. Însă, există temeri că alimentarea va fi afectată permanent în contextul tensiunilor dintre Uniunea Europeană şi Administraţia Vladimir Putin.

„Gazoductul Nord Stream este oprit, ceea ce înseamnă că gazul nu mai circulă”, a comunicat Ministerul Economiei de la Berlin.

Rusia a anunţat că lucrările de întreţinere vor dura zece zile, dar Berlinul se teme că se poate întâmpla orice. „Ne confruntăm cu o situaţie inedită, orice este posibil. Este posibil ca gazul să vină din nou, dar este posibil să nu mai vină, trebuie să ne pregătim pentru ce este mai rău”, a declarat, potrivit cotidianului Le Monde, vicecancelarul Robert Habeck, care este şi ministru al Economiei şi Acţiunilor Climatice.

Moscova a diminuat deja cu 60% în ultimele săptămâni livrările prin gazoductul Nord Stream 1. Livrările au fost oprite pentru Bulgaria, Franţa, Polonia, Finlanda, Olanda şi Danemarca.

De asemenea, Italia a început să primească un volum mai mic de gaze din Rusia, 21 de milioane de metri cubi de gaz, comparativ cu media de 32 de milioane de metri cubi.