Rusia a prezentat astazi noi detalii despre activitatile biologice militare ale SUA din Ucraina

ministerul apararii

In timp ce SUA sustine ca informatiile prezentate de Kremlin privind laboratoarele biologice ale Pentagonului din Ucraina sunt false, Ministerul Apararii din Rusia a subliniat astazi ca materialele găsite confirmă rolul principal al Pentagonului în finanțarea și efectuarea cercetărilor biologice militare din Ucraina, a spus Igor Kirillov, șeful Forțelor de Apărare împotriva Radiațiilor, Chimice și Biologice ale Forțelor Armate Ruse, citat de Izvestia.

„Detaliile proiectului UP-4, care a fost implementat cu participarea laboratoarelor din Kiev, Harkov și Odesa și a fost conceput până în 2020, au devenit cunoscute”, a spus el.

Pe parcursul derulării proiectului, a fost studiată posibilitatea răspândirii unor infecții deosebit de periculoase prin păsările migratoare, inclusiv gripa H5N1 foarte patogenă, a cărei letalitate pentru oameni ajunge la 50%, precum și boala Newcastle. În cadrul acestui proiect au fost studiate 145 de specii biologice.

„În același timp, au fost identificate cel puțin două specii de păsări migratoare, ale căror rute trec în principal prin teritoriul Rusiei. Totodată, au fost rezumate informații despre rutele de migrație care străbat țările din Europa de Est”, a spus el.

Această metodă de destabilizare nu permite controlul ulterior a situației.

„Acest lucru este confirmat de cursul pandemiei unei noi infecții cu coronavirus, a cărei apariție și caracteristici ridică multe întrebări”, a subliniat Kirillov.

El a menționat proiectul R-781, în care liliecii sunt considerați purtători de potențiali agenți ai armelor biologice, iar printre priorități se numără studiul agenților patogeni bacterieni și virali care se pot transmite de la lilieci la om: ciuma, leptospiroza, bruceloza, coronavirusuri și filovirusuri.

Cercetările se desfășoară în imediata apropiere a granițelor Rusiei – în zonele de pe coasta Mării Negre și în Caucaz. În același timp, nu numai ucraineni, ci și specialiști din Georgia sunt implicați în proiect în cooperare cu Institutul Politehnic din Virginia și US Geological Survey.

Unul dintre documentele venite la Ministerul Apărării confirmă că toate studiile serioase de pericol crescut sunt efectuate sub supravegherea directă a specialiștilor americani. Potrivit lui Kirillov, statul de plată arată schema de finanțare a acestora.

„Este confirmat faptul că Biroul Departamentului de Apărare al SUA plătește bani pentru participarea directă la cercetare, fără implicarea intermediarilor. De remarcat este salariile extrem de modeste, după standardele americane. Aceasta mărturisește evaluarea scăzută a profesionalismului specialiștilor ucraineni și neglijarea acestora de către colegii lor americani”, a subliniat el.

În plus, s-au găsit dovezi ale continuării proiectelor biologice finalizate UP-2, UP-9, UP-10, care vizează studierea agenților patogeni ai antraxului și ai pestei porcine africane. Pentagonul este interesat și de insectele care pot răspândi boli periculoase. Potrivit rusilor, documentele confirmă numeroase cazuri de transfer de probe biologice ale cetățenilor ucraineni în străinătate.

„Astfel, 350 de criocontainere cu probe de ser sanguin au fost transferate de la Centrul de Sănătate Publică al Ministerului Sănătății al Ucrainei la laboratorul de referință pentru boli infecțioase al Institutului Australian Doherty sub pretextul determinării titrurilor de anticorpi”, a continuat el.

Americanii au reușit deja să evacueze cea mai mare parte a documentației din laboratoarele din Kiev, Harkov și Odesa, inclusiv baze de date, biomateriale și echipamente către Institutul de Cercetare de Epidemiologie și Igienă din Lvov și Consulatul American din Lvov. Ministerul Apărării a permis transportul documentelor în Polonia, a concluzionat Kirillov.

Mai devreme, Ministerul rus al Apărării a declarat că scopul cercetării biologice finanțate de SUA în Ucraina este de a crea un mecanism pentru răspândirea sub acoperire a agenților patogeni mortali de către păsările care migrează între Rusia și Ucraina.

Pe 9 martie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a calificat revoltătoare faptele participării SUA la experimente în biolaboratoarele din Ucraina. Laboratoarele biologice din SUA sunt situate în alte țări, a spus el.