Rusia a capturat arme furnizate de SUA Ucrainei și le-a trimis în Iran

stinger-gal6-e1644496345329-640x400

Rusia a capturat o parte din armele și echipamentele furnizate de SUA și NATO rămase pe câmpul de luptă din Ucraina și le-a trimis în Iran, au declarat pentru CNN patru surse familiarizate cu această chestiune.

În ultimul an, SUA, NATO și alți oficiali occidentali au văzut mai multe cazuri în care forțele rusești au confiscat echipamente de armament mai mici, inclusiv sisteme antitanc Javelin și sisteme antiaeriene Stinger, pe care forțele ucrainene au fost uneori nevoite să le lase pe câmpul de luptă, au declarat sursele citate.

În multe dintre aceste cazuri, Rusia a transportat apoi echipamentele cu avionul în Iran pentru a fi demontate și analizate, probabil pentru ca armata iraniană să încerce să realizeze propria versiune a armelor, au precizat sursele. Rusia consideră că dacă va continua să furnizeze Iranului arme occidentale capturate va stimula Teheranul să își mențină sprijinul pentru războiul Rusiei din Ucraina, au precizat sursele.

Oficialii americani nu cred că problema este răspândită sau sistematică, iar armata ucraineană și-a făcut un obicei, încă de la începutul războiului, să raporteze Pentagonului orice pierderi de echipamente furnizate de SUA în favoarea forțelor rusești, au declarat oficialii. Cu toate acestea, oficialii americani recunosc că problema este dificil de urmărit.

Anterior, Teheranul s-a dovedit foarte priceput în dezvoltarea de sisteme de armament pe baza echipamentelor americane confiscate în trecut.

O armă cheie din inventarul Iranului, racheta ghidată antitanc Toophan, a fost reproiectată după racheta americană BGM-71 TOW în anii 1970. Iranienii au interceptat, de asemenea, o dronă fabricată de SUA în 2011, o Lockheed Martin RQ-170 „Sentinel”, și au realizat o procedură de inginerie inversă pentru a crea o nouă dronă care a traversat spațiul aerian israelian în 2018 înainte de a fi doborâtă.

Coordonarea este încă un exemplu al parteneriatului de apărare din ce în ce mai mare dintre Moscova și Teheran, care s-a intensificat în ultimul an, pe măsură ce Rusia a devenit tot mai disperată după sprijin militar extern pentru războiul său împotriva Ucrainei. Parteneriatul nu numai că destabilizează și mai mult Ucraina, dar ar putea amenința și vecinii Iranului din Orientul Mijlociu, a declarat luna trecută purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.