Rusia a anuntat deschiderea unor coridoare umanitare in Mariupol

Coridoarele umanitare de la Mariupol vor fi deschise în direcțiile est și vest de astazi incepand cu ora 10.00, a declarat ieri Mihail Mizintsev, șeful Centrului Național de Management al Apărării din Rusia.

Potrivit lui Mizintsev, „până la 130.000 de civili, inclusiv 184 de străini din șase țări, sunt încă ținuți în oraș ca ostatici”.

„Ținând cont de acest lucru, Rusia va deschide coridoare umanitare de la Mariupol în direcțiile est și vest, in acord cu partea ucraineană de la ora 10:00, ora Moscovei, pentru a salva vieți omenești și a păstra infrastructura Mariupol”, a spus el, adăugând că forțele și unitățile rusesti ale Republicii Populare Donețk vor declara încetarea focului și vor garanta respectarea acestuia, de la 09:30 ora Moscovei.

El a mai spus că forțele ruse le vor oferi naționaliștilor posibilitatea de a părăsi Mariupol neînarmati prin coridoarele umanitare de la 10:00 la 12:00, ora Moscovei. „Unitățile armate ucrainene și mercenarii străini vor putea părăsi orașul fără arme și muniții de-a lungul unei rute convenite cu Ucraina între orele 10:00 și 12:00, ora Moscovei”, a spus el, adăugând că de la ora 12:00 este planificat să fie lasate convoaiele umanitare să ajungă în oraș.

Potrivit acestuia, mariupolenii vor fi liberi să aleagă un coridor umanitar pentru a părăsi orașul. „Fiecărui rezident din Mariupol și cetățenilor străini li se va garanta alegerea voluntară a oricăruia dintre coridoarele umanitare sau dreptul de a rămâne în orașul deblocat”, a spus el.

Potrivit lui Mizintsev, fiecare convoi va fi escortat de ingineri care vor curăța minele de-a lungul traseului si pentru a asigura evacuarea în siguranță a oamenilor. Rusia sustine ca a livrat 3.799 de tone de marfă în localitățile din Republicile Populare Lugansk și Donețk, Kiev, Zaporojie, Cernigov, Harkov și Herson din Ucraina, a spus Mizintsev.

„În timpul a 492 de acțiuni umanitare, Rusia a livrat 3.799 de tone de marfă în localitățile din Republicile Populare Lugansk și Donețk, Kiev, Zaporojie, Cernigov, Harkov și regiunile Herson [ale Ucrainei]”, a spus el.

În ultimele 24 de ore, au fost desfășurate un total de 28 de acțiuni umanitare, cu 180 de tone de alimente, bunuri esențiale și medicamente predate ieri civililor.

„Un total de 21 de acțiuni umanitare planificate pentru astăzi sunt desfășurate în regiunile Lugansk și Republica Populară Donețk, Kiev, Cernigov și Zaporojie, cu 482 de tone de produse alimentare și bunuri esențiale predate populației civile”, a adăugat el. .

Rusia a anunțat ieri 8 coridoare umanitare, iar Ucraina 7 rute suplimentare, a spus Mizintsev.

„Am deschis și securizat din nou coridoare umanitare pe direcțiile Kiev, Cernigov, Sumi și Harkov: câte un coridor pe fiecare direcție spre est, spre Rusia și câte un coridor pe fiecare direcție spre vest, către granițele de vest ale Ucrainei in regiuni aflate sub controlul autorităților de la Kiev”, a spus el.

Potrivit lui Mizintsev, Kievul continuă să obstrucționeze evacuarea civililor pe teritoriul Rusiei.

„Între timp, oficialul Kiev a anunțat încă șapte coridoare umanitare: pe direcțiile Kiev, Harkov și Zaporojie”, a spus generalul.