Rusia a anuntat ca nu va livra petrol si gaze Europei daca va fi deconectata de la SWIFT

magistrala-gaze

Țările europene nu vor putea primi gaze, petrol și metale din Rusia în cazul în care Rusia este deconectată de la sistemul internațional de plăți SWIFT, a declarat marți pentru TASS, Nikolay Zhuravlev, vicepreședintele Consiliului Federației, camera superioară a parlamentului rus.

Anterior, premierul britanic Boris Johnson a declarat că guvernul Regatului Unit discută cu Statele Unite despre posibilitatea deconectării Rusiei de la SWIFT în cazul unei presupuse posibile invazii a Ucrainei de către țară.

„SWIFT este un sistem de decontare, este un serviciu. Prin urmare, dacă Rusia este deconectată de la SWIFT, atunci nu vom primi valută [străină], dar cumpărătorii, țările europene în primul rând, nu vor primi bunurile noastre – petrol, gaze, metale și alte componente importante ale importurilor lor. Au nevoie de el? Nu sunt sigur”, a spus Zhuravlev.

Senatorul a menționat că, deși SWIFT este convenabil și rapid, nu este singura modalitate de transfer de bani. El a adăugat, de asemenea, că decizia comună a Regatului Unit și a SUA nu este suficientă pentru a deconecta potențial Rusia de la SWIFT și aceasta necesită o decizie unică a tuturor țărilor care participă la acest sistem.

„SWIFT este o companie europeană, o asociație care implică o mulțime de țări. Pentru a lua o decizie privind deconectarea, este necesară o singură decizie a tuturor țărilor participante. Deciziile Statelor Unite și ale Regatului Unit cu siguranță nu sunt suficiente. Nu sunt sigur că alte țări, în special cele în care ponderea comerțului cu Rusia este semnificativă, vor sprijini închiderea”, a subliniat Zhuravlev.

În ultimii ani, Bruxelles-ul ridică în mod regulat subiectul deconectării Rusiei de la SWIFT pe fondul agravării relațiilor dintre Moscova și Occident. Pentru prima dată, Parlamentul European a cerut deconectarea Federației Ruse de la sistemul de plăți interbancare în 2014, într-o rezoluție adoptată după reunificarea Crimeei cu Rusia.