Rubla a recenit la valoarea de dinaintede război

rubla-360x232

foto: EuropaFM

Moneda națională a Rusiei se tranzacționa joi dimineață la 75,5 ruble pentru un dolar american, față de aproape 140 ruble pentru un dolar la începutul lunii martie, când s-a prăbușit pe fondul sancțiunilor internaționale, după invadarea Ucrainei, potrivit The Guardian.

Cotația rublei este chiar mai bună față de 22 februarie, cu două zile înainte de invazie, când era cotată la 80 de ruble pentru un dolar.

Rusia a consolidat moneda prin creșterea ratelor dobânzii la 20% – încurajând astfel investițiile în ruble – și prin impunerea de controale de capital, ceea ce înseamnă că oamenii nu pot schimba rublele cu alte monede.

Amenințarea Kremlinului de a-i obliga pe importatorii europeni de gaz, precum Germania, să plătească pentru livrările lor în ruble, ceea ce ar duce la creșterea cotației monedei rusești, a contribuit de asemenea la această evoluție. Și mai mult ajutor a venit din partea Chinei și a Indiei, care au crescut cantitatea de petrol rusesc pe care o cumpără datorită reducerilor generoase acordate de Moscova.

G4Media