Rosii crescute cu ajutorul curentului electric

rosii 2

Un doctorand de la Universitatea de Științe ale Vieții ”Ion Ionescu de la Brad”  stimuleaza cresterea rosiilor prin folosirea curentului electric. Cu aceasta tehnica, tomatele sunt mai gustoase, ajung la maturitate mai repede si pot fi culese cu cateva saptamani inainte decat cele crescute normal.

O cercetare doctorală arată că roșiile pot fi crescute cu ajutorul curentului electric continuu, la o intensitate redusă. Stimulearea creșterii duce la un rezultat bun pentru producție, o dimensiune mai mare a tomatelor și o calitate mai bună a acestora.

Vasile Stoleru, prorector USV Iași: „Din momentul în care s-a plantat, până ăn momentul în care s-a prins la 7-10 zile, putem utiliza curentul electric continuu cu intensități diferite. Scopul nostru este de a duce cercetarea mai departe, pentru că repetabilitatea acestei cercetări timp de 3 ani de zile, ne-au asigurat rezultate foare bune. Ne interesează și din punct de vedere a producției, dar și din punct de vedere a calității și în același timp facem corelație și cu procesușl de fotosinteză care are loc la plante, vedem dacă fotosinteza se corelează pozitiv cu indicatorii de producție. Respectiv, număr de influorescență, număr de flori, număr de fructe, fructe mai mari, fructe care se obțin mai timpuriu”.

Tânărul doctorand Mădălin, lucrează de 3 ani de zile la acest studiu și spune că a observat schimbări de la plantă, până la fruct, iar folosirea curentului electric a adus doar beneficii plantației.

Mădălin Gheorghițoaie, doctorand USV Iași: „Din punct de vedere fiziologic, planta prezintă caracteristici mai mari, net superioare, în sensul că, după cum vedeți din spate, plantele care sunt stimulate electric sunt mai înalte comparativ cu plantele care nu sunt stimulate. Fructele prezintă caracteristici la fel superioare, cu un calibru mutl mai fare, față de fructele ce nu sunt stimulate. Putem vedea chiar aici o paralelă între plante, unde vedem fructe de dimensiuni medii sau relativ reduse, comparativ cu plantele stimulate electric”.

Pe aceste tomate se efectueaza și analize de laborator care stabilesc conținutul de zaharuri, licopen, vitamine, minerale din interiorul fructului. In 2001, Uniunea Europeana a decis oficial ca rosia este fruct si nu leguma. Acum, rosiile coapte urmeaza să fie culese sâmbătă, iar tânărul doctorand va stabili care sunt rezultatele finale ale producției.