Romano-catolicii au celebrat Joia Sfântă

Episcopul Petru Gherghel(S), Nuntiul apostolic în Romania, monseniorul Maury Buendia(C) si Aurel Perca (D), Episcopul Auxiliar Romano-Catolic al Diecezei din Iasi e participa la procesiunea de Florii, in Iasi, duminica, 20 martie 2016 Inquam Photos / Liviu Chirica

Sharing is caring!

Creştinii romano-catolici sunt astăzi în Vinerea Sfântă, ziua în care îşi aduc aminte de răstignirea lui Iisus Hristos pe cruce, participând la ritualul Drumul Crucii.

Aseara, in joia Sfanta, enoriaşii au fost martori  la ritualul spălării picioarelor.

În România, aproximativ 1 milion şi jumătate de credincioşi sărbătoresc Paştele, duminica aceasta.

În Joia Mare, în Catedrala Romano Catolica din Iasi s-a reconstituit ritualul spălării picioarelor celor 12 apostoli la cina cea de taină. Prea Sfințitul Petru Gherghel a amintit gestul de umilință şi iubire a lui Iisus prin spălarea și sărutarea picioarelor a 12 tineri. Momentul a fost emoționant și unic atât pentru cei 12 tineri cât şi pentru sutele de credincioşi prezenţi la ceremonie.

Catolicilor nu le e interzis să mănânce în post lapte sau ouă, în schimb se abţin de la carne până la slujba de Înviere. Nu se ating aşadar nici de ouăle colorate şi unse la final cu slănină.

shares