Românii schimbă cozile de la benzinării, pe cele din magazine, pentru aprovizionarea de ulei

275592815_370834698380520_5913049124359956638_n

Europa este aproape de o criză a uleiului de floarea soarelui din cauza războiului. Ucraina, cel mai mare furnizor, nu mai exportă nimic, iar una din cele mai afectate țări este Spania, care a decis să raţionalizeze acest produs.

Deși România se bucură de titlul de cel mai mare producător de semințe, din Uniunea Europeană, țara noastră nu poate produce nimic din lipsă de fabrici. Astfel, noi exportăm semințe și importăm ulei.

În momentul de față, de când a început războiul, Ucraina, care este cel mai mare furnizor de ulei din lume, iar aceasta a interzis exporturile. „Lipsa materiei prime, lipsa uleiului brut generată de Ucraina, ca furnizor principal de ulei brut pentru Uniunea Europeană conduce la o micşorare a stocurilor şi astfel vom vedea preţuri crescând”, explică Cezar Gheorghe, consultant agricol.

Deşi nu riscăm să rămânem fără ulei la raft, spun specialiştii, nu vom scăpa de noi scumpiri. În ultimul an, uleiul s-a scumpit cu 25%, arată statisticile oficiale. Astfel că, la unele magazine, un litru de ulei a ajuns să coste chiar şi 12 lei. Iar în perioada următoare uleiul se va scumpi din ce în ce mai mult. Se estimează că preţul lui va creşte cu aproximativ 20 de procente. Asta înseamnă că un litru de ulei va ajunge de la 12 lei la 15 lei. 

După isteria scumpirii carburanților, românii au renunțat la cozile de la stațiile de alimentare și au făcut cozi în magazine. Încă de seara trecută, românii au fost surprinși cu zeci de kg de ulei, aceștia încercând, din nou, să facă provizii de frica creșterii prețurilor.