Romanii revin la bucatele gatite traditional

Sharing is caring!

Traditionalele bucate de carne, preparate dupa retete traditionale si bine conservate din mosi stramosi, nu pot lipsi de pe mesele romanilor. De Craciun, in Moldova, oaspetii sunt adunati in jurul bucatelor aburinde, facute cu migala si cu truda.

Producatorii de carne afumata sunt aglomerati in aceasta perioada. Primele comenzi s-au dat inca din luna noiembrie, iar acum lucreaza de zor, pentru ca, cele mai gustoase preparate sa ajunga pe mesele gurmanzilor.

Cele mai bune bucate traditionale sunt cele pregatite dupa retetele bunicilor, la afumatoare. Nimic nu se pierde, totul se afuma, spune maestrul bucatar Florin Vechiu, care detine propria afumatoare, intr-o locatie departe de agitatia cotidiana din oras.

Secretul tine si de focul ce se face in afumatoare, pentru ca toate bucatele sa fie patrunse de fum. Iar focul trebuie supravegheat mereu, spune maestrul bucatar. Si pentru ca toate comenzile trebuie onorate la timp, se lucreaza non stop in atelierul de prpoduse traditionale.

“Incercam sa aducem traditia in zilele noastre, ce am invatat de la parinti, incercam sa aducem pe mesele noastre, pe farfuriile noastre, de sarbatori. Noi afumam toate tipurile de carne, porc, oaie, pui, peste, vita, curcan. De obicei, folosim lemn de pom fructifer, dar in lipsa lui folosim lemn tare, fag in special, care este egal cu cel de pom fructifer”, a spus Florin Vechiu.

Dupa ce bucatile de carne sunt scoase de la afumatoare, urmeaza un procedeu la fel de important, pentru ca gustul sa fie unul desavarsit.

“Noi o lasam doua-trei ore afara. De ce e nevoie sa stea in aer liber? Pentru ca diferenta de are din afumatoare si camera ar insemna ca ele sa transpire si atunci cand incepem sa le impachetam, sa le vidam, nu este ok. Si atunci le lasam aici, se racesc 2-3 ore complet, dupa care le portionam si le vidam si aducem pe masa dumneavoastra”, a completat bucatarul.

Carnea afumata si bine preparata trebuie sa ti se topeasca in gura, spun specialistii in arta culinara.

“Trebuie sa fie un pic mai dulce, de obicei il prefer copii. In interior culoarea care trebuie sa fie rozalie. Interiorul carnii trebuie sa aiba un gust dulceag. Ii dam culoare cu paprika, produs original, adusa de la Bistrita, vin, usturoi, sare, preferabil pentru unii fulgi de chilli”, a adaugat Florin Vechiu.

De pe masa de Craciun nu trebuie sa lipseasca pita, caltabosii sau raciturile, pe langa preparatele din carne de porc si nu numai.

“Avem oaie, carnati, pulpa, toba, avem o ceafa, avem un kaizer, avem o slanina si un piept de porc. Aici avem un cotlet, leibar, avem zacusca, ciupercute marinate, pestele si muraturile, care nu trebuie sa lipseasca. Se cere mult toba, carnatul, dar si ceva mai gras, cum ar fi kaizer, slanina”, a mai spus bucatarul.

Preturile pentru carnurile afumate pornesc de la 50 de lei pe kilogram si pot depasi 70 de lei pe kg.

shares