Românii pot avea „buletine cu cip”, din luna august. La ce ajută aceste noi cărți de identitate

Românii care vor opta pentru o carte de identitate electronică vor putea beneficia şi de semnătură digitală începând din luna august, a anunţat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman. În prezent, cei care vor să semneze documente în format digital trebuie să achiziţioneze un soft special, care poate costa până la 100 de euro.

„Din august vom începe să avem documente de identitate electronice. Dimensiunile vor fi comparabile cu cele ale unui card bancar. Acest instrument va conţine, pe lângă identitatea digitală, un spaţiu digital în care fiecare persoană va putea stoca «semnătura digitală». Statul român trebuie să asigure fiecărui cetăţean dreptul de a semna electronic, asumându-şi costurile acestui instrument. Romania, go digital!”, a scris ieri, pe Facebook, ministrul Digitalizării, Ciprian Teleman.

Cartea de identitate electronică va putea fi solicitată de la 12 ani, şi nu de la 14 ani, ca până acum. Dar părinţii pot face o cerere dacă îşi doresc să aibă carte de identitate cei mici chiar mai devreme. Cererea pentru eliberarea actului de identitate trebuie să fie semnată de către ambii părinţi, prezenţi. Dacă este doar un singur părinte, are nevoie de declaraţie de la celălalt părinte, eliberată la notar/consulat.

Cererea va fi însoţită de următoarele documente: 

 ► certificatul de naştere, cu care se face dovada identităţii şi a cetăţeniei române, original şi copie;

► actul de identitate al unuia dintre părinţi sau al reprezentantului legal, original, document cu care se realizează şi dovada adresei de domiciliu; în cazul în care părintele este cetăţean străin, dovada adresei de domiciliu se face cu permisul de şedere permanentă;

► certificatul de căsătorie al părinţilor ori certificatul de divorţ însoţit de acordul parental/hotărârea judecătorească de divorţ definitivă/irevocabilă, după caz, în situaţia în care părinţii sunt divorţaţi, original şi copie;

► chitanţă de plată a 7 lei taxă, la CEC sau Poştă.