Românii din șapte județe se vor putea PENSIONA mai devreme cu doi ani, fără să fie penalizați

maini-pensie-femeie-batran-640x400 (1)

Românii care locuiesc în șapte județe ale țării vor putea ieși la pensie mai devreme decât prevede legea, fără să fie penalizați în vreun fel. Totul, după ce parlamentarii au extins lista oraşelor în care oamenii pot ieși mai repede din câmpul muncii din cauza poluării.

Pentru a te pensiona anticipat fără penalități trebuie să fie trăit peste 30 de ani în unul orașele considerate foarte poluate.

Astfel, locuitorii din AradPiteşti sau Giurgiu pot ieși la pensie cu doi ani mai devreme, conform unui proiect adoptat recent de Senatul României.

Proiectele de lege recent adoptate de Senat explică faptul că acele zone sunt poluate din cauza utilizării şi prelucrării substanţelor periculoase, de tip sulf, clor sau amoniac.

Proiectul legislativ se aplică locuitorilor din Vladimirescu, Arad, Horea, Cicir, Mandruloc, toate din judeţul Arad. În plus, după cum stabilește un amendament introdus la Senat, în listă va fi inclus și municipiul Pitești din județul Argeș, conform Antena 3.

Un alt proiect adoptat Senat prevede introducerea în lista ce permite reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat a altor opt localități, respectiv: Băiuț, Cavnic, Cicârlău, Deseşti, Satulung, Şişeşti, Remetea Chioarului şi Copalnic Mănăştur din judeţul Maramureş.

Un alt treilea proiect ce prevede reducerea vârstei de pensionare cu doi ani stabilește introducerea în listă a localităților Bistra și Sălciua din județul Alba, Comănești, județul Bacău și Giurgiu, municipiul de reședință al județului cu același nume.

Lista localităților poluate în care românii pot ieşi la pensie mai devreme cu doi ani a fost extinsă de mai multe ori, anul trecut.

Recent, s-a propus ca localitatea care urmează să fie adăugată pe lista românilor ce se pot pensia mai repede cu doi ani să fie Codlea din județul Brașov.

Astfel, articolul 65 din Legea 263/2010 introduce posibilitatea ca vârsta de pensionare să fie redusă cu doi ani fără penalizare pentru persoane care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluare.