Românii din diaspora trimit ajutoare pentru refugiații din Ucraina

_ Foto (1)

Federația Asociațiilor de Români din Europa, împreună cu „Olvidados”, a organizat în ultimele săptămâni 23 de convoaie umanitare în Ucraina, în zonele Cernăuți și Odesa. În această săptămână vor ajunge în România alte 10 camioane cu ajutoare, care vor fi distribuite, si cu sprijinul ICE – International Cultural Exchange, în zona de nord a Moldovei și în centrul Ucrainei. Ajutoarele au fost strânse în Spania, iar donatorii sunt spanioli, cât și români care locuiesc în Spania. Lipsa de aprovizionare cu alimente a unor zone din Ucraina, face că nevoia de ajutor să fie din ce în ce mai mare.

FADERE, Federația Asociațiilor de Români din Europa, a militat întotdeauna pentru apărarea drepturilor diasporei române, in special a celei din teritoriile limítrofe granitei României, cu importantă tradiție istorică. Bunătatea românilor demonstrată printr-o mobilizare exemplară a instituțiilor statului, ONG-urilor, Bisericilor, cât și persoanelor private, de a ajuta refugiații din Ucraina, nu a rămas fară răspuns.

În contextul în care de-a lungul timpului, în repetate rânduri, drepturile românilor din Bucovina de Nord si Tinutul Herta, au fost încălcate de către administrația locală sau chiar de catre Guvernul de la Kiev este salutară declarația Presedintelui Ucrainei – Volodimir Zelensky, care, într-un interviu oferit ieri portalului anti-Puțin Meduza, televiziunii Dojd și ziarului Kommersant, a declarat că își dorește să semneze un acord cu România pentru protejarea limbii române în Ucraina, în semn de respect față de minoritatea română.

„Trebuie să continuăm să ne mobilizăm pentru ajutorarea celor afectați de război chiar dacă Rusia continuă o campanie de manipulare puternică pe rețelele de socializare în care încearcă să convingă românii că nu merită să se implice în a face ceva pentru refugiații ucrainieni. Durerea din ochii părinților și lacrimile copiilor celor care fug din fața tăvălugului războiului sunt motive suficiente să nu stai nepăsător”, a declarat Daniel Țecu, președinte FADERE.