Românii care vor primi 100 de lei în plus la pensie, la majorarea din 2024. Doina Pârcălabu, calcule de ultimă oră

Trei milioane de pensii vor fi majorate după recalculare, iar de la anul, aceşti români ar putea să câștige chiar și cu 40% mai mult. Nu acelaşi lucru se poate spune despre românii cu pensia minimă.

Sunt și peste 1.000.000 de români care iau pensia minimă garantată și ei vor avea venituri mai mari, pentru că vor primi cu 100 lei în plus, astfel că va fi majorată la 1.282 lei această pensie.

Se schimbă modul de calculare a pensiilor și știm că pensia este formată din valoarea punctului de referință ori numărul de puncte. 

Punctul de referință este 75 de lei, dar va crește la 82 de lei. Punctul de pensie va fi și el majorat de la 1.875 lei, cât este în prezent, până la 2.032 lei. 

Mulți dintre români vor beneficia de această majorare dublă. Mai întâi punctul de pensie care crește cu valoarea inflației, respectiv 13,8%, după care va veni și recalcularea pensiilor.

Există mai multe legi după care sunt acum calculate pensiile, iar românii îşi pot calcula acum şi de acasă valoarea pensiei pe care o vor primi. Este vorba despre Legea 3 din 1997 şi Legea 19 din 2000.

„Avem Legea 3 pe 1977 și legea 19. Practic toate pensiile stabilite în baza legii 3 au fost recalculate și fiecare pensionar are acasă o decizie de pensie în care este precizat numărul total de puncte.

Ce aduce nou acest proiect de lege – care va deveni lege și va fi aplicabil de la 01/09/2024 – este modul de calcul al valorii pensiei.

Acesta se obține prin înmulțirea acelui indicator număr total de puncte înscris în decizia de pensie, undeva în josul paginii, cu valoarea punctului de referință care se obține prin împărțirea valorii punctului de pensie care înseamnă 81 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *