Romanii care gazduiesc ucraineni vor primi bani de la stat

refugiati-2

Guvernul a adoptat o ordonanța de urgență care permite persoanelor fizice care găzduiesc cetățeni străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, să beneficieze de decontarea, din bugetul Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă a cheltuielilor cu hrana şi cazarea în valoare de 20 de lei pe zi pentru fiecare persoană găzduită, pentru hrană, şi pentru cazare alţi 50 de lei pe zi, bani acordaţi persoanelor fizice, voluntarilor.

Prin această ordonanţă, Guvernul dă posibilitatea românilor care au făcut acest gest să poată continua sau cel puţin să-şi diminueze efortul pe care l-au făcut până acum atât în privinţa asigurării hranei, cât şi în privinţa asigurării cazării. 

De asemenea vor fi alocate sume inclusiv pentru hoteluri sau alte zone de cazare unde se află refugiați ucraineni, suma pusă la dispoziție fiind de 100 de lei pe zi pentru fiecare refugiat cazat. De asemenea, pentru spațiile puse la dispoziție de către statul român suma este de 50 de lei pe zi pentru fiecare refugiat găzduit.

Mecanismul de decontare, potrivit ordonanței de urgență va fi stabilit printr-o hotărâre de guvern.

„De îndată ce hotărârea va fi adoptată, cel mai probabil și cei care implementează acest mecanism vor veni în fața dvs. pentru a vă prezenta detalii și în legătură cu perioada de aplicare și în legătură cu modalitatea practică prin care românii vor putea să beneficieze de această formă de sprijin, de suport și de solidaritate pe care, până la urmă, statul român o arată față de cei care, benevol, deja sunt implicați în găzduirea cetățenilor ucraineni”, a spus Dan Carbunaru, purtatorul de cuvant al Guvernului.