Romanii care detin fose septice, obligati prin lege sa le declare la primarii pana la finalul lunii octombrie

Fosa-septica

Romanii care locuiesc la case si nu sunt racordati la sistemul de canalizare dar detin fose septice sunt obligati printr-o lege adoptata in acest an să se inscrie în Registrul de Evidență a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea și Epurarea Apelor Uzate.

Persoanele fizice și juridice, care nu respecta această prevedere, risca amenzi de la 5.000 de lei la 10.000 de lei iar primariile care nu intocmesc acest registru risca, de asemenea, amenzi de la 10.000 de lei la 15.000 de lei.

In conformitate cu prevederile articolului 11 din Hotărârea de Guvern nr. 714/26.05.2022 privind aprobarea criteriilor pentru autorizarea, construirea, înscrierea/înregistrarea, controlul, exploatarea și întreținerea sistemelor adecvate de colectare și epurare a apelor uzate, proprietarii spatiilor conectate la sistemul individual adecvat de epurare (bazin vidanjabil etanș sau fosă septică cu evacuare) au obligația de a se înscrie sistemul de epurare în Registrul autorității publice locale pentru evidența unor astfel de sisteme până la data de 30 octombrie 2022.

Pentru înscrierea în Registru este necesară completarea formularului de înscriere și depunerea împreună cu anexele acestuia on-line sau la registratura primăriei. Obligația înregistrarii revine și proprietarilor de sisteme individuale adecvate construite înainte de intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern menționate.

În conformitate cu prevederile art. 5, alin. (1) din același act normativ, deținătorii de sisteme individuale adecvate care realizează epurarea apelor uzate și care descarcă apele uzate epurate direct sau indirect în corpurile de apă de suprafață sau subterane, pe lângă autorizația de construire, au obligația de a obține avizul/autorizația de gospodărire a apelor.