Romanii buni de plata. Cat vor costa 120 milioane de doze comandate de Guvernul Citu?

Vaccin Covid

Alexandru Nazare, ministrul Finantelor proaspat destituit de Florin Citu a recunoscut la un post TV ca Romania a comandat 120 milioane de doze de vaccin, plan fata de care si-a exprimat rezervele in sedintele de Guvern. Pana acum s-au administrat 9,2 milioane de doze fiind imunizate impotriva Covid in jur de 5 milioane de persoane.

Desi campania de vaccinare se deruleaza cu „frana trasa”, Romania va mai avea la dispozitie 110 milioane de doze, care nu se stie momentan cat vor costa.

„Nu le-am cumpărat, sunt comandate aceste doze şi nu sunt pentru un an, sunt pentru mai mulţi ani. Pentru că de la început s-a ştiut clar că pandemia poate nu trece în primul an şi poate e nevoie de doze pe următorii ani. Aceste doze sunt şi pe anul viitor…Vom vedea care este factura finală atunci când le vom plăti. Multe dintre ele le-am vândut, preţul a mai scăzut la unele dintre ele. Deci, nu există un cost fix la început. În primul rând, se face comanda şi apoi avem şi factura „, a explicat Florin Cîţu.

Pana acum, Romania a donat peste 500.000 doze Republicii Moldova, Serbiei, Ucrainei, Georgiei si mai nou Vietnamului. Pe de alta parte, Romania a vandut la pret de achizitie 1,1 milioane de doze Pfizer celor din Danemarca si 1 milion de doze Pfizer si Moderna in Irlanda.

Pe fondul aparitiei unor noi tulpini de coronavirus, dozele comandate de Romania ar putea deveni inutile, pe masura ce noile variante care apar au tot mai multe mutații.