Românii au acces la doar 17% din medicamentele aprobate la nivel european

Din 167 de medicamente inovatoare care au primit aprobare din partea Agenției Europene a Medicamentelor în perioada 2019-2022, în România erau disponibile in acest an doar 29 de medicamente.

Niciun medicament aprobat la nivel european în 2022 nu era compensat în România. În cazul medicamentelor oncologice, din cele 48 care au primit aprobare europeană în perioada 2019-2022, doar 9 erau disponibile în România la inceputul acestui an.

Timpul de la aprobarea Agentiei Europene până la disponibilitatea în România este de 778 de zile, adică peste 2 ani, în timp ce pacienții germani au acces la medicamente de ultimă generație în doar 126 de zile, italienii în 424, maghiarii în 650, iar bulgarii în 728 zile.

În România, o mare parte a întârzierilor de acces țin de etapele procesului de introducere a medicamentelor pe lista celor compensate, deci sunt dincolo de responsabilitățile companiilor farmaceutice. In continuare, persistă disparități importante între cetățenii Europei, cu privire la numărul de medicamente noi disponibile și timpul necesar pacienților din diverse țări ale Europei pentru a beneficia de noi medicamente.

România se situează din nou pe locuri codașe. Compensarea condiționată a medicamentelor este pusă la risc de insuficienta finanțare a sistemului, nu se găsesc bani pentru renegocierea a 38 de contracte cost-volum și începerea negocierii a peste 50 de contracte pentru noi medicamente și indicații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *