Românii ar putea vota la 16 ani pentru alegerile locale și europarlamentare: Propunerea, adoptată tacit de Senat

bilete-tren

Un student priveste biletele de tren gratuite, in Gara din Sibiu, vineri, 28 noiembrie 2008. Tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 25 de ani beneficiaza de o calatorie dus-intors gratuita pe calea ferata, catre si dinspre localitatea de domiciliu, cu trenul Rapid, la clasa a II-a, in perioada 28 noiembrie - 1 decembrie 2008, pentru a putea vota in localitatea de domiciliu. ANA POENARIU / MEDIAFAX FOTO

Propunerea legislativă care vizează reducerea vârstei minime de la care tinerii pot vota la alegerile locale şi europarlamentare de la 18 ani la 16 ani, a fost adoptată tacit, marţi, de Senat. Proiectul va fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, potrivit Agerpres.

Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 4 septembrie, a fost citită în plen de preşedintele interimar al Senatului Alina Gorghiu, care a condus şedinţa.

Propunerea, iniţiată de către parlamentari PNL, USR, AUR, dar şi neafiliaţi, modifică Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, astfel încât „au dreptul de a alege cetăţenii români care au împlinit vârsta de 16 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor”.

Totodată, se propune modificarea art. 5 alin. (5) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, astfel încât „cetăţenii români care au vârsta de 16 ani, împliniţi până în ziua de referinţă inclusiv, au dreptul de a alege membri din România în Parlamentul European”.