Romania vrea sa cumpere portul Giurgiulesti din Republica Moldova si sa mai construiasca un pod peste Dunare la Giurgiu

Romania are planuri mari sa participe activ in reconstructia Ucrainei si sa devina un hub important datorita pozitiei strategice pe care o ocupa. Marcel Ciolacu a dezvaluit la Digi 24 ca Romania intentioneaza sa cumpere portul Giurgiulesti din Republica Moldova unde actionar majoritar este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Portul Giurgiulesti este unicul din Republica Moldova si a fost dat in exploatare in 2006, dupa 10 ani de constructie. Acesta constă din terminalul petrolier, portul mărfar și de călători și o zonă industrială. Terminalul petrolier a fost construit din investiții străine în valoare de 35 milioane dolari SUA. Dana poate primi nave maritime și barje fluviale cu pescajul de până la 6,5 m și poate descărca sau încărca până la 3 tipuri diferite de produse petroliere în același timp. Capacitatea totală de depozitare este de peste 63 de mii de metri cubi de produse petroliere, iar capacitatea maximă de transbordare va fi de peste 2 milioane tone pe an.

Terminalul cerealier servește la transportul cerealelor pe cale maritimă în și din Moldova, în caz de necesitate. Are o capacitate de primire de 3.000 tone de cereale pe zi prin intermediul transportului auto și feroviar și o capacitate încărcare a unităților de transport maritime de până la 7.000 tone, cu o viteză de încărcare de 300 tone pe oră. Are o capacitate de prelucrare pentru export de până 500 mii tone cereale.

„Trebuie să realizăm că Portul Constanța este strategic în momentul de față. Nu știu ce se va întmpla cu Odesa. Mai există un port mai mic în Republica Moldova, Giurgiulești, și deja prin ministrul Transporturilor România și-a arătat interesul către BERD, pentru că acționarul majoritar la Giurgiulești este BERD, de a-l cumpăra statul român și de a-l dezvolta”, a precizat Marcel Ciolacu la Digi 24.

Acesta a mai mentionat ca a mai discutat un plan cu Ursula von der Leyen si premierul Bulgariei, prin care Romania intentioneaza sa mai construiasca un pod peste Dunare in zona Giurgiu, pentru trafic rutier si feroviar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *