România va primi primele avioane de luptă F-16 Fighting Falcon de la norvegieni, abia anul viitor

f-16-norvegia_42350100

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat, că ţara noastră va primi anul viitor primele bucăţi din cele 32 de avioane de luptă F-16 Fighting Falcon ce urmează să fie achiziţionate din Norvegia.

“Am discutat recent şi am avut inclusiv o bilaterală cu ministrul Apărării din Norvegia pentru a reuşi mai rapid să aducem avioanele. Primele vor ajunge anul viitor şi vor veni într-un ritm destul de rapid. Vom vedea în măsura în care reuşim şi noi şi ei să ne mobilizăm resursele. Dar dacă Norvegia îţi promite ceva trebuie să ai mare încredere, sunt state care îşi planifică foarte bine răspunsul”, a precizat Dîncu.

La rândul său, joi, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind atribuirea contractelor de achiziţie pentru pachetul de 32 de avioane multirol de la Guvernul Regatului Norvegiei, a pachetului de bunuri şi servicii complementar de la Guvernul Statelor Unite ale Americii şi atribuirea contractelor necesare instruirii personalului navigant.

Reamintim că, la finalul lui decembrie 2021, Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că a primit aprobarea Parlamentului pentru a iniţia procedura de achiziţionare a încă două escadrile de F-16, fiind alese aeronavele norvegiene.