România va primi patru miliarde de euro de la Comisia Europeană pentru sprijinirea întreprinderilor în contextul războiului din Ucraina

bani europeni

Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor pentru România, în valoare de patru miliarde de euro. De acești bani vor putea beneficia întreprinderile din toate sectoarele afectate de invadarea Ucrainei de către Rusia, potrivit News.ro.

„Războiul de agresiune nejustificat purtat de Rusia împotriva Ucrainei continuă să aibă efecte negative asupra economiei UE şi a României. Schema de ajutoare în valoare de 4 miliarde euro aprobată astăzi va permite României să atenueze impactul economic al actualei crize geopolitice asupra întreprinderilor din toate sectoarele. Continuăm să ne afirmăm sprijinul faţă de Ucraina şi de poporul său. În acelaşi timp, continuăm să colaborăm îndeaproape cu statele membre pentru a ne asigura că măsurile naţionale de sprijin pot fi puse în aplicare în timp util, în mod coordonat şi eficace şi că sunt protejate, totodată, condiţiile de concurenţă echitabile pe piaţa unică”, a declarat vicepreședinta executivă Margrethe Vestager.

Ajutorul reprezintă garanții pentru împrumuturi, cu un buget maxim de 3,6 miliarde euro și granturi directe, cu un buget maxim de 390 miliarde euro, pentru a compensa o parte din costurile datorate în cadrul împruturilor garantate.

România a înștiințat Comisia Europeană de o schemă în valoare de patru miliarde euro (aproximativ 19,7 miliarde lei) pentru a putea sprijini întreprinderile de toate dimensiunile și din toate sectoarele în contextul războiului din Ucraina.

Premierul României, Nicolae Ciucă, a precizat că decizia Comisiei Europene de a pune la dispoziția economiei românești patru miliarde de euro este „o gură de oxigen importantă pentru firmele afectate de consecinţele războiului din Ucraina”.

„Salut decizia luată astăzi de Comisia Europeană prin care vom punem la dispoziţia economiei româneşti patru miliarde de euro, o gură de oxigen importantă pentru firmele afectate de consecinţele războiului din Ucraina. Este rezultatul colaborării Guvernului cu instituţiile europene reflectată, şi de această dată, în măsuri coordonate şi eficiente de protejare a investiţiilor şi locurilor de muncă, de susţinere a economiei naţionale. În vremuri complicate aşa cum este cea pe care o traversăm, accesul la finanţare al investitorilor este un factor determinant pentru viitorul oricărui proiect de afaceri. Lichidităţile asigurate prin cele 3,6 miliarde euro disponibile sub formă de garanţii pentru împrumuturi şi bugetul de 390 de milioane de euro granturi directe vor asigura finanţare firmelor care dezvoltără afaceri în toate sectoarele de activitate afectate de agresiunea ilegală şi nejustificată a Rusiei în Ucraina”, a transmis Nicolae Ciucă, printr-o postare pe pagina de Facebook a Guvernului.