România va oferi un ajutor nerambursabil de 100 milioane euro pentru Republica Moldova

romania si r moldova

foto: casamariinegre

În cadrul ședinței de Guvern de astăzi, 25 martie, urmează să se aprobe implementarea programului de asistență tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la Chișinău, la 11 februarie 2022.

Acesta va reprezenta principalul instrument de sprijinire a eforturilor Republicii Moldova de dezvoltare durabilă și avansare pe calea reformelor și apropierii de Uniunea Europeană.

România va continua astfel să participe la consolidarea rezilienței Republicii Moldova în sectoare esențiale pentru societate precum energie, transport și infrastructură de transport, protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice, lucrări publice și infrastructură, întreprinderi mici și mijlocii, independența mass-media, reforma administrației publice, afaceri interne, sănătate, educație, cultură și patrimoniu, cercetare, turism, competitivitate și industrie.

Acordul va permite acordarea de către Guvernul României a unei contribuții nerambursabile în beneficiul Republicii Moldova în valoare de 100 de milioane de lei, fonduri ce pot fi alocate pe o perioadă de șapte ani de la intrarea în vigoare a documentului.

Acordul a fost semnat în contextul ședinței comune a Guvernelor României și Republicii Moldova, desfășurate la Chișinău în luna februarie 2022.