România va oferi ajutoare Ucrainei și Republicii Moldova

transpot-ISU-Cluj-640x400

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat o hotărâre privind acordarea de asistenţă internaţională, cu titlu gratuit, Ucrainei și Republicii Modlova.

Aceștia vor primi carbunat (motorină 155.443 litri, benzină 150.993 litri, păcură 5.000 tone) și alimente (conserve, ulei rafinat, paste făinoase, lapte praf, mălai, făină, zahăr, orez, apă, motorină, benzină).

Transportul cantităților de produse din anexe se asigură atât de către Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, prin mijloace proprii ori contractate în regim de maximă urgență, cât și/sau de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, cu excepția produselor de natura carburantului care se transportă pe teritoriul național cu mijloace ale Ministerului Apărării Naționale.

Serviciile de transportul feroviar al păcurii și, după caz, al carburantului, prevăzute în anexa nr. 2, se efectuează prin grija operatorului național de transport marfă abilitat, respectiv SNTFM CFR Marfă SA.

Fondurile necesare executării transportului rutier și/sau feroviar se suportă, după caz, din bugetul Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale sau din bugetul Ministerului Afacerilor Interne, prin structurile Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va întreprinde demersurile necesare pentru rambursarea cheltuielilor eligibile de transport din bugetul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii, conform prevederilor legale.

Ministerul Afacerilor Externe sprijină procesul de finalizare a documentației aferente realizării asistenței internaționale oferite de către România.