România va avea acces la gazele azere și la cele lichefiate americane

magistrala-gaze

Grecia și Bulgaria inaugurează un interconector de conducte prin care România va avea acces atât la gazele azere, din Marea Caspică, cât și la cele lichefiate americane, prin Grecia. Nicolae Ciucă, aflat în Grecia, a anunțat că vom putea ajuta cu gaz și țările vecine – Ucraina și Moldova.

Conducta de gaze cu o lungime de 180 de kilometri între Bulgaria și Grecia oferă României posibilitatea de a importa și altfel de gaze, decât cele rusești.

Prin acest interconector avem acces la gaze din Marea Caspică și la gazele lichefiate prin terminalul plutitor aflat în construcție la Alexandroupolis, în Grecia.

„Grecia va deveni un nod de depozitare și transport al gazelor care va acoperi nu numai nevoile naționale, dar și din zonă și, bineînțeles, din România”, a declarat Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei.

„Acest interconector va asigura legătura între rețeaua care trece prin Anatolia și Adriatica, putem asigura aprovizionarea partenerilor estici – Ucraina și Republica Moldova”, a spus Nicolae Ciucă, premierul României.

Capacitatea interconectorului este de 3 miliarde de metri cubi de gaze, din care România, spun specialiștii, ar putea spera, la nevoie, la un volum de 1-1,5 miliarde de metri cubi, adică sub 10% din consumul nostru.