România susține plafonarea prețului gazelor naturale la nivel UE și reducerea voluntară a consumului

gaze

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a participat ieri la reuniunea Extraordinară a Consiliului Energiei, organizată la Bruxelles în contextul discuțiilor la nivel european privind prețurile ridicate la energie și pregătirea pentru iarnă.

Evoluțiile din ultima perioadă de pe piața energiei electrice, în contextul continuării agresiunii Rusiei din Ucraina și al unei producții scăzute la nivelul UE, necesită adoptarea rapidă a unui set de măsuri care să permită stabilizarea pieței și scăderea prețului plătit de consumatori.

Comisia Europeană lucrează la un set de măsuri pentru atenuarea prețurilor ridicate la energie care se vor concretiza într-o propunere legislativă în a doua parte a lunii septembrie. Reuniunea Miniștrilor Energiei a avut scopul de a analiza și agrea o direcție comună de acțiune cu privire demersurile viitoare.

În concret, pe termen scurt, Comisia Europeană vizează măsuri precum:

(i) reducerea consumului de energie electrică la nivel european prin mecanisme voluntare și obligatorii pentru orele de vârf de consum;

(ii) captarea veniturilor suplimentare obținute de producătorii de energie electrică peste un anumit plafon care urmează a fi stabilit;

(iii) contribuție de solidaritate din partea companiilor din sectorul combustibililor fosili; (iv) creșterea lichidității pe piețele de energie; (v) reducerea prețurilor la gaze naturale, cu accent, în mod special, pe plafonarea prețului gazelor naturale importate din Rusia.

România a susținut în cadrul reuniunilor anterioare necesitatea adoptării la nivel comunitar a unor măsuri de decuplare a prețului la energie electrică de cele la gazul natural, care stabilește în prezent prețul de închidere al pieței. Este necesară o propunere din partea Comisiei Europene în acest sens cât mai curând.

Cu privire la măsurile de intervenție pe termen scurt, România susține o abordare echitabilă față de toate statele membre. Plafonare prețului la gazul natural la nivelul UE, inclusiv la cel importat din Rusia, este susținută de mai multe state membre, inclusiv de către România și ar putea contribui semnificativ la reducerea volatilității pieței europene. În acest sens, România a subliniat importanța activării Platformei Energetice Europene pentru achiziția în comun a gazelor naturale astfel încât să se asigure o distribuție echitabilă a volumelor suplimentare de gaze și LNG atrase către UE. De asemenea, este important să se analizeze modul de formare al prețului la gazele naturale pe platformele europene. Ministrul Energiei și-a manifestat suportul pentru măsuri menite să crească lichiditatea pe piețele financiare, suspendarea temporară a piețelor europene de instrumente financiare derivate pe energie care contribuie la creșterea artificială a prețului la energie electrică și posibilitatea de accesare a unor linii de credit pentru companii din partea Băncii Central Europene.

În ceea ce aprovizionarea cu energie electrică, o posibilă măsură de reducere a consumului ar trebui analizată din perspectiva impactului asupra consumatorilor și industriei. România susține măsuri voluntare de reducere a consumului, aliniate capabilităților naționale dar și evoluțiilor de pe piața energiei.

Captarea veniturilor suplimentare pe întregul lanț valoric este un alt instrument de care România este interesată și pe care îl aplică pentru a asigura finanțarea măsurilor stabilite de compensare a facturilor pentru consumatorii casnici și non-casnici. De altfel, Guvernul român a adoptat recent prin Ordonanța de urgență nr. 119/2022 de modificare și completare a Ordonanței de urgență 27/2022 extinderea măsurilor de protejare a consumatorilor până în luna august 2023. Aceasta prevede inclusiv o contribuție din partea producătorilor, traderilor și furnizorilor de energie la Fondul de Tranziție Energetică care va asigura finanțarea măsurilor sociale.

De asemenea, Ministrul Energiei a susținut adoptarea la nivel european a modelului utilizat în Peninsula Iberică de decuplare a prețului gazului natural de cel al energiei electrice. Măsura ar contribui la reducerea prețului de ofertare a energiei electrice pe piață. De asemenea, Ministrul a propus măsuri de susținere coordonată la nivel european prin scheme de sprijin a consumatorilor energofagi ale căror costuri cu produsele energetice depășesc un procent de 20% din costul total. În plus, Ministrul Energiei a susținut propunerea de a avea o reducere coordonată a TVA-ului aplicat vânzărilor de energie electrică la nivel european, precum și de a limita temporar prețul la tranzacțiile realizate pe Piața pentru Ziua Următoare și Piața Intrazilnică.

Măsurile propuse de România și alte state membre privind plafonarea temporară a prețului la gazul natural inclusiv la cel importat, limitarea impactului prețului la gazul natural asupra prețului la energie electrică, plafonarea veniturilor producătorilor infra-marginali de energie electrică, protejarea companiile afectate de criză au fost reflectate în concluziile Consiliului publicate de Președinția cehă.

În a doua parte a reuniunii, Miniștrii Energiei au discutat pe marginea gradului de pregătire pentru iarna 2022. Situația în România este una stabilă. Nivelul de umplere a depozitelor este de peste 76%, ceea ce depășește obligația de înmagazinare pe care România o avea la 1 septembrie 2022 (57%). Producția internă este în prezent principala sursă de aprovizionare. Continuarea proiectelor de extragere a gazului din Marea Neagră reprezintă o prioritate pentru România în asigurarea independenței de importurile de energie. Menținerea unui mix energetic diversificat și realizarea tranziției energetice către surse cu emisii reduse de carbon reprezintă obiectivele strategiei energetice naționale recent publicată de Ministerul Energiei.

Pentru iarna 2022-2023, pregătirile realizate, nivelul din depozitele de gaz și cărbune precum și măsurile compensatorii recent adoptate asigură securitatea în aprovizionare pentru consumatorii români. România mizează pe valorificarea resurselor interne, creșterea ponderii energiei din surse regenerabile și nucleare și înlocuirea treptată a cărbunelui, ca elemente de stabilite și independență energetică pe termen lung.

La nivel european, este importantă finalizarea proiectelor de infrastructură de transport a gazelor naturale (coridorul Vertical-IGB), eliminarea blocajelor din sistem astfel încât gazul natural și importurile de LNG să ajungă acolo unde sunt necesare precum și operaționalizarea Platformei Energetice comune de achiziție a gazelor naturale în cel mai scurt timp.