România stochează gaze pentru iarnă. Jumătate din producția internă se înmagazinează

magistrala-gaze

Azi, se depozitează pentru iarnă jumătate din producția internă de gaze a țării, gradul de umplere ajungând la 44%.

Potrivit datelor Transgaz, producția internă de gaze a țării, asigurată preponderent de Romgaz, Petrom și, mai nou, Black Sea Oil and Gas, este de 22,4 milioane de metri cubi. În țară intră 7,3 milioane de metri cubi de gaze azi, prin Negru Vodă și Ruse, și ies 4,4 milioane de tone spre Ungaria, pe la Arad-Csanadpalota, ceea ce duce la o creștere a înmagazinării zilnice.

Astfel, azi vor intra 12,3 milioane de metri cubi de gaze în depozite, adică echivalentul a mai mult de jumătate din producția domestică de gaze.

„Există o decizie la nivelul Uniunii Europene şi fiecare ţară membră trebuie să intre în iarnă cu 80% din capacitatea de depozitare. În momentul de faţă suntem puţin peste 40%, 41%. Angajamentul nostru, faţă de noi, în primul rând, şi faţă de Uniunea Europeană este ca până la 1 august să avem în depozite 46%. Până la 1 septembrie 57%, până la 1 octombrie 66% şi până la 1 noiembrie 80%”, a declarat Nicolae Ciucă, la Constanţa, pe 28 iunie, când s-a inaugurat oficial investiția prin care BSOG a început să introducă în rețeaua de transport primele gaze noi din Marea Neagră.

România îşi asigură, în prezent, 90% din consumul de gaze.