Romania, statul esuat care pierde voit lupta cu traficul de tigari. Cum se fac numirile in functie si cat de puternic este sistemul

Partide, oameni politici, sefi de institutii, autoritati centrale, judetene si locale, clanuri interlope si traficanti marunti fac parte cu totii dintr-un circuit al contrabandei cu tutun care prejudiciaza anual bugetul statului cu peste 2 miliarde de lei.
Cu acesti bani, Romania ar putea construi anual, fara fonduri europene, cate un spital regional. Date ale Interpol arată ca traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane si chiar activități teroriste. O ancheta Reporter de Iasi, dezvaluie modul in care sunt numiti in functie cheie oameni care trebuie sa combata fenomenul pe granita de est, care au plasat Romania pe locuri fruntase in Europa.
Contrabanda cu tigari la granita de Est a Uniunii Europene se desfasoara sub ochii indulgenti ai autoritatilor din Romania si Republica Moldova. Din banii negri proveniti dupa vanzarea tigarilor, se infrupta laolalta partide politice care isi planteaza oamenii in functii cheie, angajati ai politiei de frontiera sau clanuri care se ocupa cu comercializarea in piete din marile orase.
Fenomenul este ultracunoscut fiind tolerat la inalt nivel intrucat reprezinta o sursa importanta de finantare. La fel ca si in cazul taierilor ilegale din padurile tarii, sistemul este atat de bine pus la punct, incat orice abatere din interior reprezinta o incalcare a Omertei.
Nu de putine ori, reglarile de conturi s-au derulat pe toate fronturile, unele incheindu-se cu avertismente scrise sau in cel mai rau caz fizice. Potrivit Reporter de Iasi, dupa alegerile din toamna anului 2020, la Inspectoratul Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi a fost numit in functie comisarul sef Leonardo Melinte, la presiunile exercitate de Liviu Bute, seful Politiei de Frontiera Romane asupra lui Victor Mariniuc, seful ITPF Iasi.
La acea vreme, Costel Alexe se afla pe cai mari in Partidul National Liberal iar Marcel Vela, conducea cu mana forte Ministerul Afacerilor Interne. Numirea lui Melinte pe postul care controla granitele de la judetele Iasi, Botosani, Galati si Vaslui nu este intamplatoare, potrivit Sindicatului National al Politistilor de Frontiera, relatia acestuia cu Costel Alexe fiind una stransa. Si Rosian Vasiloi, fost sef al Politiei de Frontiera din Republica Moldova avertiza intr-o emisiune asupra numirii controversate de la Iasi.
„Mă adresez colegilor mei din România cu care am un dialog deschis și sincer. Fiți foarte atenți pe cine promovați în funcții pe segmentul de frontieră cu Republica Moldova. Din informațiile de care dispun, recent, într-o funcție-cheie, la nivelul Inspectoratului teritorial al Poliției de Frontieră Iași a fost numită o persoană care a fost în epicentrul unor investigații jurnalistice, dar și în anumite investigații ce țin de coordonarea traficului de țigări. Pesoane din Moldova, dar care privin din anturstirajul acestui individ numit în funcție la Inspectoratul teritorial al Poliției de Frontieră Iași, m-au sunat și au cerut să ne vedem. Asta s-a întâmplat cu vreo două săptămâni în urmă. Vreau să le transmit tuturor celor care mă tot invită la cafea că eu cu criminali nu mă întâlnesc. Cu oameni implicați până peste cap în scheme de contrabandă eu nu am de ce să mă întâlnesc”, a spus Rosian Vasiloi – fost sef Politia de Frontiera Republica Moldova, intr-o emisiune la Jurnal.md.
Desi un ordin al Ministerului Afacerilor Interne sustine negru pe alb ca adjunctul intr-un inspectorat teritorial este propus de seful direct, Victor Mariniuc, a fost nevoit sa se supuna directivelor venite de la Bucuresti.
Intre Mariniuc si Melinte, relatiile erau tensionate, seful Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Iasi mentionand intr-o discutie telefonica avuta cu Liviu Bute ca viitorul sau adjunct nu este cea mai potrivita persoana pentru a ocupa aceasta functie.
stenograme discutie Victor Mariniuc – Liviu Bute:
Victor Mariniuc: Victor Mariniuc vă deranjează
Liviu Bute – Da, da. Vă rog
Victor Mariniuc – Am avut o discuție conform celor dispuse de dumneavoastră cu domnul Melinte
Liviu Bute – Da…
Victor Mariniuc – Domnul Melinte a fost de acord
Liviu Bute – Da…
Victor Mariniuc – I-am comunicat să păstreze confidențialitatea
Liviu Bute – Îhî…
Victor Mariniuc – Și cam atât… În continuare îmi mențin punctul de vedere
Liviu Bute – Da
Victor Mariniuc – Că nu este chiar cea mai potrivită persoană
Liviu Bute – Da. Am înțeles
Victor Mariniuc – În funcție de asta, mâine veți lua decizia pentru că el a acceptat, urmează să luați decizie. Cu respect, să trăiți, o seară bună!
Liviu Bute: Vă salut, vă salut, să trăiți
In ultimii ani, intre Sindicatul National al Politiei de Frontiera si Leonardo Melinte exista un conflict, care a ajuns in cele din urma la tribunal, ambele tabere dandu-se in judecata reciproc. Sindicatul sustine ca oamenii din sistem se plang periodic ca sunt hartuiti de catre acesta.
Inclusiv sefii Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera, Victor Mariniuc si Gheorghe Pandelea au avut probleme din cauza acestuia.
„Știu ce interpretare a fișelor sau a atribuțiilor le-ai făcut și le-ai trimis pe anumite filiere în mod clasificat sau secret… Care n-am avut acces la ele, cu privire la activitatea mea personală de inspector șef… Reține! N-am uitat și nu uit chestia asta, că am o memorie destul de bună! Trecem peste chestiunile personale pe care le-ai avut împotriva mea”, a spus Victor Mariniuc intr-o conversatie cu Leonardo Melinte, intr-o inregistrare intrata in posesia Reporter de Iasi.
Mariniuc i-a amintit si despre alte conflicte lui Melinte.
Victor Mariniuc – Cum te împaci cu afirmația cu privire la faptul că domnului comisar șef Pandelea, care este șeful serviciului poliției de frontieră Iași…
Leonardo Melinte – Nu mai există conflict… (neinteligibil)
Victor Mariniuc – … i-ai promis că îi rupi capul sau nu te lași până nu te răzbuni pe el și alții șefi serviciu sau puncte șefi posturi pe puncte de trecere, cum ai să te împaci cu faptul că atunci când te-ai despărțit de ei le-ai promis că le vei rupe capul?
Leonardo Melinte – N-am promis nimănui nimic.
Victor Mariniuc – Ok, n-ai promis, dar ai făcut afirmații, n-ai făcut afirmații pentru că nu te-am întregistrat la vremea respectivă, oricum, cum vei considera că te vei împăca cu ei?
Leonardo Melinte – N-am un conflict cu nimeni, deci este, din perspectiva mea personală, lăsat la voia Domnului să-mi facă dreptate, nu sunt eu cel care-mi fac dreptate. O să facă dreptate, n-o să facă, asta e altceva. Eu, Melinte…
Victor Mariniuc – Recunoști că ai avut de împărțit ceva cu domnul comisar șef Pandelea, șeful sectorului?
Leonardo Melinte – Nu, nu, n-am avut nimic de împărțit
Victor Mariniuc – Atunci cum îți explici rapoartele care le-ai făcut împotriva lui?
Leonardo Melinte – Doar consider că tot ceea ce am scris…
Victor Mariniuc – Cum îți explici rapoartele care le-ai făcut împotriva lui?
Leonardo Melinte – Consider că cele consemnate de mine în rapoarte sunt și corespund realității.
Razboiul din Ucraina a redus activitatea de contrabanda, intrucat toti ochii sunt atintiti asupra acestei zone. Traficul s-a domolit insa se face in continuare pe traseele delimitate clar de pe vremea cand era pace in regiune. Cererea este in continuare ridicata si toata lumea trebuie sa traiasca. Bisnitarii sunt tolerati de autoritati la intrarea in piete si targuri iar capturile mici sunt ambalate frumos in comunicate trimise presei pentru a arata ca de bratul lung al legii nu scapa nimeni. Saptamana trecuta, DNA a efctuat 7 perchezitii in judetul Botosani la domiciliile unor politisti de frontiera. Dupa audieri la Bucuresti, acestia au revenit la munca.
„Cei trei politisti de frontiera anchetati de DNA au fost audiati la Bucuresti, apoi li s-a dat drumul fara nicio restrictie. N-au nici macar control judiciar, interdictia de a vorbi cu martori, colegi, denuntatori, nimic…Colegii de serviciu i-au intrebat, cand s-au intors: „Aratati-ne hartiile, sa vedem ce facem”. „Ce hartii?”, au intrebat ei. „N-avem nicio restrictie. Suntem liberi”. Sistemul, saracul, a indeplinit formalitatile perchezitiilor, a cheltuit bani cu transportul, niste procurori au stat la serviciu peste program, s-au luat niste declaratii la misto. Ce sa faca mai mult ca sa alunge cartoful asta fierbinte? Gata, a fost, s-a racit. Politistii isi rad in barba cand discuta intre ei. Ce trafic de tigari? Toti se indestuleaza din asta! Parchete, Servicii, CSAT, naiba mai stie, n-avem voie sa dam nume. Ce trafic de tigari? Zecile de milioane de euro care se impart cu toata lumea, de la agentul de sectie pana la liderul de partid si membrii Guvernului? Ce trafic controleaza inspectorii si seful de sector din Politia de Frontiera, cand partea lor era de 5.000 de euro de caciula la fiecare transport? Restul TIR-ului cum se imparte? Va dati seama, procurorii Maiei Sandu au filat 6 luni niste traficanti, i-au filmat si interceptat, iar astia, saracii, ca sa-si usureze pedeapsa, au dat niste nume: „Lucram cu seful de sector, cu inspectorul Cutare si cu agentul principal”. Pai astia au un sef operational, nu stau in raza radarului de capul lor, iar acesta are un sef de Inspectorat General la Bucuresti, iar acesta are un sef in minister, iar ala are un ministru, care la randul lui are un sef in CSAT. Nu e nimeni sarit din schema asta”, a scris jurnalistul Gabriel Gachi.
România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la trei ori mai mic. Afacerile se deruleaza la inalt nivel iar sistemul este greu de zdruncinat. Si ne mai miram ca Romania nu este acceptata in spatiul Schengen.