România și Ucraina au convenit ca specialiștii români să înceapă măsurătorile pe brațul Chilia și canalul Bâstroe din 15 martie

Bastroe-1-640x400

Reprezentanții ministerelor de Transporturi din România și Ucraina au convenit vineri ca specialiștii români să înceapă  măsurătorile pe brațul Chilia și canalul Bâstroe din data de 15 martie, arată un anunț oficial al ministerului de la București.

Vineri a avut loc o întâlnire tehnică, în format videoconferință, la nivel de experți, fiind coordonată la nivel de secretari de stat din ministerele de linie.

Participanții la întâlnire au stabilit ca punct unic de contact câte un expert al fiecărei părţi. Aceștia se vor întâlni luni, 6 martie, pentru a stabili detaliile planului de efectuare a măsurătorilor pe Brațul Chilia și pe Canalul Bâstroe, acestea fiind estimate să dureze 10 zile.

Oficialii români și-a arătat disponibilitatea ca la aceste măsurători să fie prezenți și specialiști din Ucraina, dar și ai unor instituții terțe, iar Ucraina va asigura securitatea navelor și personalului românesc pe toată perioada activităţilor de măsurare, potrivit comunicatului citat.

Potrivit unor surse guvernamentale, un reprezentat al ministerului Transporturilor, Romeo Soare de la Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ), a spus că ministerul Transporturilor din România a cerut ministerului Transporturilor din Ucraina ca măsurătorile să înceapă pe 15 martie, în condițiile în care ministrul Sorin Grindeanu anunța încă din 23 februarie că România ar fi pregătită de măsurători.

Un alt subiect abordat la discuții a fost Canalul Sulina, oficialii ucraineni cerând dezvoltarea acestui mediu de transport, iar reprezentanții Ministerului Transporturilor din România au vorbit despre dezvoltarea canalului pe timp noapte, cu referire la proiectul pentru semnalizare, ceea ce ar putea duce la creșterea capacității cu peste 40%.