România și Spania au decis într-o ședință de guvern fără precedent să coopereze în domeniul judiciar, combaterea traficului de persoane, protecția civilă, extinderea UE și Schengen, educație și sănătate

spania-steag-flag-pexels-e1611324490125-640x400

Guvernele României și Spaniei au susținut miercuri în Castellon de la Plana prima ședință comună din istorie, încheiată cu o serie de inițiative concrete în zeci de domenii majore.

Declarația comună a celor două guverne indică o viitoare colaborare instituțională în justiție, prin trimiterea de magistrați de legătură, dar și disponibilitatea Spaniei de a discuta despre o eventuală permitere a dublei cetățenii în cazul românilor – o premieră absolută.

Alte domenii în care cele două țări vor lansa inițiative comune:

– Cele două țări sunt de acord să înființeze un grup de lucru în vederea analizării soluțiilor pentru acordarea dublei cetățenii membrilor comunității române din Spania.

– Cooperare comună în domeniul afacerilor interne, în special cu privire la securitate, consolidând cooperarea lor operațională și canalele de coordonare în lupta împotriva criminalității transfrontaliere, terorismului, crimei organizate, criminalității cibernetice, contrabandei și traficului de persoane.

– Ambele țări sprijină o cooperare internațională ambițioasă pentru a lupta în mod eficient împotriva traficului de persoane și a tuturor formelor de criminalitate care derivă și care au legătură cu acesta.

– În domeniul situațiilor de urgență și al protecției civile, România și Spania au stabilit să creeze un cadru pentru schimbul de informații și expertiză

– România și Spania vor continua cooperarea judiciară pentru a pune în aplicare instrumentele convenite, în vederea consolidării protecției drepturilor cetățenilor. Salută decizia Guvernului României de a trimite un magistrat de legătură în Spania și intenția guvernului spaniol de a explora posibilitatea de a răspunde cu o măsură similară.

– România și Spania recunosc rolul educației, învățării unor limbi străine și al formării profesionale ca fiind elementele cheie în cadrul relațiilor lor bilaterale și reiterează angajamentul lor de a menține și de a îmbunătăți cooperarea în domeniul educației, al formării profesionale și al dezvoltării de competențe, la nivel bilateral și multilateral. Cele două țări evidențiază impulsionarea și revizuirea cadrului legal privind specializările bilingve hispano-române din școlile din România, precum și consolidarea programelor de limbă, cultură și civilizație română în școlile din Spania.

– Cele două țări se angajează să sprijine în mod activ politica de extindere a Uniunii Europene, pe baza îndeplinirii criteriilor de aderare stabilite. Acestea sprijină perspectiva europeană a Balcanilor de Vest, precum și parcursul european al statelor candidate din vecinătatea estică, Ucraina și Republica Moldova. În același timp, având în vedere provocările cu care Republica Moldova se confruntă, la rândul său, din cauza agresiunii ruse, cele două țări vor coopera la nivelul UE pentru a asigura sprijinul multidimensional corespunzător pentru Republica Moldova, stat candidat la aderarea la UE, astfel încât să poată face față consecințelor crizei de securitate din regiune, inclusiv crizei energetice.

 Ambele țări doresc să ajungă la un acord în cadrul Pactului European privind Migrația și Azilul, care să reflecte principiul partajării echitabile a responsabilităților și solidarității. Spania își reiterează sprijinul pentru integrarea promptă și deplină a României în spațiul Schengen și, la fel ca și România, își reafirmă angajamentul de a susține dezvoltarea unei zone sigure cu frontiere interne deschise, care să permită neîntrerupta liberă circulație a persoanelor.