Romania si-a asumat triplarea capacitatilor energiei nucleare pana in 2050

La conferința anuala a Națiunilor Unite pentru schimbările climatice (COP28), Romania a semnat Declarația privind triplarea capacităților energiei nucleare până în anul 2050.

În acest sens, România dezvoltă programul energetic nuclear civil care va crește cu 133% capacitatea de producție a energiei nucleare în România, la nivelul anilor 2030/2031, prin prelungirea duratei de viață a Unității 1 cu încă 30 de ani, dezvoltarea Proiectului Unităților 3 și 4, dezvoltarea proiectului reactoarelor modulare de mici dimensiuni.

Studiile efectuate de o serie de organisme internaționale au demonstrat că producția de energie nucleară la nivel global trebuie să se tripleze până în 2050 pentru a atinge țintele net zero la nivel global. Declarația recunoaște că energia nucleară are o amprentă mică asupra solului și îi recunoaște complementaritatea cu sursele de energie regenerabile. De asemenea, recunoaște rolul energiei nucleare în decarbonizarea sectoarelor greu de decarbonizat. Declarația recunoaște importanța finanțării sectorului nuclear civil și a angajamentului politic pentru a menține temperatura globală sub 1.5℃.

“România este pregătită să joace un rol de lider în acest efort global, având proiecte de miliarde de euro și un potențial cu totul aparte în regiunea noastră, pe toate palierele, solar, eolian, geotermal, hidrogen, energie nucleară”, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

“Avem uraniu, apă grea, fabrică de combustibil, producție de energie nucleară, un reglementator respectat (CNCAN). Și vom avea a treia instalație de detritiere din lume — și prima din Europa, o investiție româno-coreeană. Tritiul este combustibil candidat pentru viitoare reactoare de fuziune…La Politehnica București funcționează deja primul simulator din Europa pentru o cameră de comandă a reactoarelor modulare mici (SMR). Iar România este gazda proiectului ALFRED, reactor rapid de generație IV, răcit cu plumb topit”, a completat Burduja.

Directorul general Nuclearelectrica, Cosmin Ghita “susține capacitatea și oportunitatea României de a deveni hub regional de producție, asamblare și mentenanță a componentelor SMR, precum și importanța dezvoltării lanțului de aprovizionare al industriei nucleare românești. Cu peste 27 de ani în operare în siguranță a uneia dintre cele mai sigure și performante centrale nuclearo-electrice din lume, România are oportunitatea de a deveni liderul regional în operarea și dezvoltarea tehnologiilor nucleare și de a sprijini obiectivele României de a deveni lider regional în industria nucleară”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *