România se numără printre țările europene cu cele mai ridicate prețuri la electricitate raportate la puterea de cumpărare.

Prețurile la electricitate pentru gospodării variază semnificativ în Uniunea Europeană, iar România se numără printre țările cu cele mai ridicate costuri reale, pe baza datelor Eurostat.
În ciuda unui preț nominal relativ modest, România ocupă locul al cincilea în UE când se ia în calcul paritatea puterii de cumpărare (PPS), un indicator esențial pentru a înțelege impactul efectiv al costurilor energetice asupra gospodăriilor.
În termeni nominali, Germania a înregistrat cele mai mari tarife la electricitate pentru gospodării în ultimul trimestru al anului 2024, cu un cost de 39,43 euro pentru 100 kWh. Este urmată de Danemarca (37,63 euro) și Irlanda (36,99 euro). La polul opus, cele mai mici prețuri au fost raportate în Ungaria (10,32 euro), Bulgaria (12,17 euro) și Malta (13,01 euro).
Totuși, o analiză mai relevantă pentru consumatori este cea care ia în calcul paritatea puterii de cumpărare (PPS), un standard utilizat de Eurostat pentru a reflecta mai corect povara economică a acestor costuri asupra cetățenilor din fiecare stat membru.
Raportat la PPS, România ocupă poziția a cincea în Uniunea Europeană, cu un cost ajustat de 32,69 euro pentru 100 kWh. România este devansată doar de Cehia (41 PPS), Cipru (35,70), Germania (35,23) și Polonia (34,67). Media europeană se situează la 28,49 euro, ceea ce înseamnă că gospodăriile din România suportă un efort financiar mai mare decât media UE pentru același consum de electricitate.
Comparativ cu vecinii săi, România se confruntă cu un nivel de cost semnificativ mai ridicat. Bulgaria, de exemplu, are un cost ajustat de doar 20,16 PPS, Ungaria de 15,45 PPS, iar Serbia – care nu este stat membru al UE, dar a fost inclusă în analiză – are un nivel de 18,16 PPS.
Analiza evidențiază și diferențe majore în dinamica prețurilor în ultimele luni ale anului trecut. Cele mai mari creșteri de prețuri au fost înregistrate în Portugalia (+14,2%), Finlanda (+13,6%) și Franța (+12,9%), în timp ce Letonia (-17,8%), Țările de Jos (-14,3%) și Belgia (-12,3%) au consemnat scăderi semnificative.