România se confruntă cu deficitul de forță de muncă tânără

Doar 2,5% din studenții și elevii români muncesc în timpul studiilor, mult sub media europeană care este de 18%, potrivit unui studiu al Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR).

Deficitul de tineri care muncesc este o problemă, deși pentru fiecare elev și student care muncește, angajatorul primește un stimulet financiar lunar, de 250 de lei. Astfel, angajarea acestora se poate realiza pe perioada vacanțelor, iar bonusul se poate acorda pentru o perioada de maximum 60 de zile lucratoare intr-un an calendaristic, pentru fiecare contract individual de munca.

Președintele FIHR, Călin Ile, susține că tinerii pot fi soluția pentru criza forței de muncă din HoReCa.

 „Am făcut cunoştinţă cu nişte tineri elevi care doresc să facă o conferinţă pe tema ospitalităţii şi pe care vrem să-i sprijinim. Şi acesta poate fi un răspuns (la criza forţei de muncă din HoReCa, n.r.), pentru că în România doar 2,5% din studenţi şi elevi lucrează, pe când media europeană e undeva la 18%, ca să nu spun de o ţară precum Olanda, care se apropie de 50% din studenţi şi elevi care, în timpul studiilor, practică un job”, a afirmat Călin Ile, în cadrul Conferinţei Naţionale a Industriei Ospitalităţii.

sursă foto: iStock