România schimbă ecartamentele pentru mărfurile ucrainene

vagon de tren

Măsura realizării unor linii duble, la standard european/românesc și la standard ucrainean/sovietic este prevăzută în programul de acțiuni pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare și transferul modal către calea ferată, program dat publicității joi. Alte măsuri dedicate sprijinului Ucrainei vor fi aplicate în portul Constanța.

Un proiect aferent a fost dat publicității joi și vine să modifice planurile inițiale aprobate anul trecut prin HG 1302/2021. Modificările sunt impuse de accesarea primei tranșe din fondurile europene la care România are acces prin PNRR. În plus, argumentează Ministerul Transporturilor, modificările vin să corespundă unei noi realități – cea a războiului din Ucraina.

Programul de acțiune pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare și transferul modal către calea ferată al fluxurilor de transport de călători și marfă completează (…) Hotărârea de Guvern nr. 1302/2021, prin identificarea rezultatelor care vor contribui direct la creșterea traficului feroviar de călători și de marfă cu 25% până în anul 2026. Mai mult, Programul de acțiune ia în considerare planurile și schimbările geopolitice apărute după emiterea H.G. nr. 1302/2021, prin adoptarea de politici de transport feroviar dedicate sprijinului Ucrainei”.

Tranzitul de mărfuri spre și dinspre Ucraina, respectiv mobilitatea mărfurilor și a persoanelor în contextul reconstrucției Ucrainei vizează intervenții concrete în vederea gestionării efectelor războiului, sustenabilitatea economică, precum și reconstrucția Ucrainei și dezvoltarea relațiilor de schimb atât cu Ucraina, cât și cu Republica Moldova.