Romania propune in Consiliul de Mediu al UE amanarea cu 5 ani a interdicției de punere pe piață a autoturismelor cu combustie internă

consiliul de mediu

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tasnczos participă astăzi, împreună cu secretarul de stat Ionuț-Sorin Banciu, la reuniunea Consiliului de Mediu al Uniunii Europene de la Luxemburg, eveniment organizat de Președinția franceză a Consiliului UE, care reunește miniștrii mediului din Statele Membre.

Unul dintre punctele deosebit de importante din agenda este pachetul legislativ UE privind tranziția verde.

”Susținem interesul cetățenilor români și al industriei autohtone. Trebuie să adoptăm o poziție comună care creează echilibru între ambiție, realitățile circumstanțelor naționale și atenuarea impactului social, pentru a nu adânci diferențele economice dintre statele membre. În intervențiile mele, voi susține ca Fondul Social pentru Climă să beneficieze de un buget robust, prin care vom putea ajuta populația să se adapteze la noile tehnologii verzi. Fondul implică, totodată, introducerea unei taxe noi pentru dioxidul de carbon. Având în vedere prețurile de carburanți, abordăm cu rețineri acest subiect”, a spus Barna Tanczos.

Tranziția la un transport rutier cu emisii zero trebuie să țină cont de nivelul tehnologic al industriei și a parcului auto, respectiv de posibilitățile financiare ale consumatorilor. Din cauza prețului mare al mașinilor electrice, în prezent majoritatea populației nu îsi permite cumpărarea unui autovehicul electric.

„De aceea, propunem un compromis, și anume amânarea cu 5 ani, până în 2040, a interdicției de punere pe piață a autoturismelor cu combustie internă. Printr-o tranziție etapizată, vom reuși să protejăm industria autohtonă de autoturisme și locurile de muncă legate de aceasta”, a completat ministrul Mediului.

Consiliul de Mediu este principalul organism de decizie al Uniunii Europene și are rolul de a supraveghea dezvoltarea durabilă armonioasă și echilibrată a activităților economice și sociale cu respectarea legislației și standardelor pentru protecția mediului.