România, pe locul 4 în 2022 în topul țărilor cu cele mai scăzute rate de angajare a absolvenților de studii superioare

Document-diploma-student-facultate-universitate-absolvire-Pexels-640x400

România s-a clasat anul acesta pe locul 4 în topul celor mai proaste țări europene în care se poate lucra pentru absolvenți, cu o rată de angajare a persoanelor recent absolvite de aproximativ 70%, arată un studiu realizat de savoystewart.co.uk.

  • Având în vedere că programele pentru absolvenți, precum și locurile de muncă înregistrează un vârf sezonier în toamnă, Savoystewart.co.uk a fost interesat să afle care este țara europeană cu cea mai mare rată de angajare a absolvenților. Pentru a face acest lucru, au adunat date oficiale pentru 31 de țări de la Eurostat și Gov.uk, dezvăluind cea mai bună țară în care să lucrezi pentru absolvenți.

Potrivit sursei citate, Olanda are în prezent cea mai mare rată de angajare a absolvenților din Europa – 93,1%. Aceasta este o creștere de 3,8% față de 2020, când s-au poziționat pe locul patru între toate țările europene analizate.

Fiind centrul logistic al Europei, Olanda oferă o mulțime de oportunități de angajare pentru absolvenți în sectoare precum producția, logistica și agricultura. Fiind sediul multor companii internaționale cunoscute pe scară largă, este, de asemenea, un loc atractiv pentru studenții internaționali care caută locuri de muncă în Europa.

Pe locul al doilea se află Germania, cu o rată de ocupare a forței de muncă de 91,3% pentru persoanele care au absolvit recent studiile. Această cifră a crescut cu 1,7% și a arătat o redresare pozitivă a ocupării forței de muncă în această țară, după apariția pandemiei de COVID-19.

Cunoscută pentru faptul că este cea mai mare piață auto din Europa, nu este surprinzător că se află printre cele mai populare industrii pentru locurile de muncă ale absolvenților – producția de vehicule, alături de mașini și electronice.

Norvegia s-a clasat pe locul al treilea, cu o rată de angajare a absolvenților de 91,0%, cu 1,3% mai mare decât în anul precedent. Un sondaj recent a arătat, de asemenea, că rata șomajului în rândul absolvenților de masterat a scăzut recent la cel mai scăzut nivel din 2013 încoace. Industrii precum asistența medicală, energia, turismul și IT sunt toate populare în rândul absolvenților.

La polul opus se află Italia, cu o rată de ocupare a forței de muncă pentru absolvenți de 57,9%, cea mai scăzută dintre toate țările europene analizate.

În ciuda unei îmbunătățiri mari (5,2%) a ratei de angajare a absolvenților față de anul precedent, Grecia s-a clasat pe locul al doilea în topul celor mai proaste țări pentru absolvenți. Luptându-se cu probleme economice, Serbia și România urmează cu 65,1% și, respectiv, 70,1%. Cu o rată de angajare a absolvenților de 72,8%, Spania este a cincea cea mai proastă țară pentru locurile de muncă pentru absolvenți.

Irlanda este țara cu cea mai mare creștere (6,7%) a ratei de angajare a absolvenților din Europa. Rata de ocupare a forței de muncă pentru absolvenți a sărit de la sub 80% la peste 86%, cea mai mare creștere dintre toate țările analizate.

Pe locurile doi și trei se află Lituania, cu 5,4%, și Grecia, cu 5,2%. Țările de Jos au înregistrat a patra cea mai mare creștere din Europa, în timp ce Ungaria se află pe locul al cincilea, cu 3,3%.