Romania, pe locul 2 din UE ca rată de creștere a prețului mediu al producției agricole

grau

Invazia rusă a Ucrainei a perturbat în mod semnificativ piețele agricole globale, mai ales că Rusia și Ucraina au fost exportatoare majore de cereale, grâu, porumb, semințe oleaginoase (în special floarea soarelui) și îngrășăminte. Acest lucru a adăugat și mai multă instabilitate piețelor, ducând la creșteri abrupte ale prețurilor pentru produsele și inputurile agricole cheie.

În primul trimestru al anului 2022 (T1 2022), prețul mediu al bunurilor și serviciilor consumate în prezent în agricultură (adică inputuri care nu sunt legate de investiții) a crescut cu 9,5% față de trimestrul IV 2021 (T4 2021), susținut de creșteri puternice pentru îngrășăminte și amelioratori de sol (+21,2%), energie și lubrifianți (+17,4%) și furaje pentru animale (+9,2%). Între timp, prețul mediu al mărfurilor agricole în ansamblu (producție) a crescut cu 6,0%.

Potrivit Eurostat, dintre statele membre UE, cea mai mare rată de creștere a prețului mediu al producției agricole a fost înregistrată în Lituania (+18,1% în primul trimestru al anului 2022 față de trimestrul al patrulea din 2021), urmată de România (+14,4%) și Olanda (+13,9%). Croația (-5,8%, determinată de scăderea prețului plantelor furajere), Slovacia (-0,8%) și Grecia (-0,4%) au fost singurele țări cu o scădere a indicelui prețurilor în această perioadă.

Cea mai accentuată rată de creștere a prețului mediu al inputurilor care nu sunt legate de investiții a fost înregistrată și în Lituania (+24,5%), urmată de Letonia (+18,9%) și Slovacia (+14,6%). Toate statele membre au înregistrat creșteri, dar cele mai mici rate de creștere au fost în Malta (+4,7%), Slovenia și Portugalia (ambele +6,2%).