România, o țară cu „greutate”

foto_oameni

4 din 10 români sunt supraponderali, iar unul din 10 este obez, potrivit specialiştilor. Aceştia atrag atenţia că în ultimii ani, în România a crescut numărul persoanelor cu probleme de greutate. Românii mănâncă prea mult: 3500 de calorii în medie pe zi, cât are nevoie un bărbat care face muncă fizică, ne plac mult produsele de patiserie şi carnea, dar mai puţin legumele.

Ce consecinţe pot avea aceste probleme asupra sănătăţii generale, dar şi ce putem face pentru a reduce riscul de boli ne spune nutritionistul Anca Buruciuc.

Romanii sunt sedentari iar pe noastra se afla ,în primul rând, pâinea, cartofii, orezul – carbohidraţi adică. Romanul mananca in medie, intr-un an, 158 de kilograme de faină, urmează 95 de kilograme de cartofi. Ne plac covrigii, plăcintele şi cozonacii. Urmează grăsimile, unt şi ulei, brânzeturi de aproape 1000 de calorii, apoi proteine, cum ar fi carnea şi ouăle.

Specialistii sustin ca dietele de pe net sau produsele minune care promit ca slabim fac mai mult rau decat bine. Primul pas spre o viata sanatoasa este un set de analize si discutia cu un medic si cu un nutritionist.