Romania nu a vrut sa cumpere anticorpi monoclonali pentru salvarea pacientilor. Cand situatia s-a agravat a primit ca donatie peste 5000 doze din Italia

comisia europeana

Autoritatile s-au folosit doar de retorica vaccinarii in valul 4 al pandemiei desi alte state europene au recurs la achizitionarea de medicamente si tratamente pentru bolnavii de Covid. Cand numarul de morti din cauza infectiei Covid a batut recordurile, Romania a apelat la donatii si sprijin european, desi a avut luni bune la dispozitie sa cumpere si sa puna la dispozitia oamenilor medicamente si tratamente.

In luna septembrie, Comisia Europeană a semnat un contract comun cu compania farmaceutică Eli Lilly pentru a furniza terapie cu anticorpi monoclonali pentru pacienții cu coronavirus din statele membre.

Acordul a fost semnat în cadrul Strategiei UE de tratare a coronavirusului, pe care Comisia a anunțat-o în iunie anul trecut, ca va include un portofoliu de cinci terapii promițătoare pentru Covid-19.

„În total, 18 state membre au semnat contractul comun pentru achiziționarea a până la 220.000 de terapii cu anticorpi monoclonali dar printre acestea nu s-a aflat si Romania. Din păcate, România nu se află printre cele 18 state membre care au semnat acordul, iar acum stăm la mâna altor țări pentru acest tratament care poate salva vieți. Care ar fi fost beneficiul acestor fonduri pentru testare gratuită și anticorpi monoclonali? Ar fi crescut numărul persoanelor testate și am fi reușit să tratăm din timp persoanele bolnave. Am fi reușit să salvăm mai multe vieți prin administrarea de anticorpi monoclonali în faza de prevenție și tratament. Am fi redus numărul de decese. Am fi administrat mai eficient pandemia prin identificarea și tratarea unui număr mai mare al celor depistați pozitiv”, a scris Marius Tudor, consilier superior in Parlamentul European.

Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakidou, a declarat: „Peste 73% din populația adultă a UE este acum complet vaccinată, iar acest procent va continua să crească. Dar vaccinurile ar putea să nu fie singurul nostru răspuns la COVID-19. Oamenii sunt încă infectați și bolnavi. Trebuie să ne continuăm munca de prevenire a bolii cu vaccinuri și, în același timp, să ne asigurăm că o putem trata cu mijloace terapeutice. Finalizăm a treia achiziție și ne îndeplinim angajamentul din cadrul Strategiei terapeutice a UE de a facilita accesul la medicamentele de ultimă generație pentru pacienții cu COVID-19.”

Produsul celor de la Eli Lilly este o combinație de doi anticorpi monoclonali (bamlanivimab și etesevimab) pentru tratamentul pacienților cu coronavirus care nu au nevoie de oxigen, dar prezintă un risc ridicat. Anticorpii monoclonali sunt proteine ​​fabricate în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva coronavirusului. Ele se leagă de proteina de vârf și astfel împiedică atașarea virusului de celulele umane.