Romania negocieaza pentru aderarea in Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică

ocde

Consiliul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a decis ieri, deschiderea negocierilor de aderare cu România, pas important prin care țara noastră se apropie semnificativ de atingerea unuia dintre obiectivele sale strategice de politică externă, unanim împărtășit și asumat constant la cel mai înalt nivel al statului: obținerea statutului de membru al OCDE.

Cei 38 de membri ai OCDE (din care 23 sunt europeni) sunt state dezvoltate care deţin peste 70% din producţia şi comerţul globale şi 90% din nivelul mondial al investiţiilor străine directe.

Maine va fi lansat un studiu ce examinează performanța economică puternică a României din ultimii ani, impactul crizei COVID-19 și provocările structurale existente. Raportul conține capitole dedicate analizei în profunzime a mediului de afaceri și pieței muncii din România, cu propuneri de reformă în domenii care ar putea stimula productivitatea și dinamizarea creșterii economice.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă, secretarul general al OCDE, Mathias Cormann,  alături de președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, și președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, Cristian Stănică, vor prezenta maine concluziile studiului.

OCDE este un for interguvernamental care are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creşterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum şi la nivel global.

OCDE îşi orientează activitatea în patru direcţii prioritare:

(1) (re)stabilirea încrederii în piaţă prin eficientizarea şi nivelarea mecanismelor care o fac să funcţioneze,

(2) îmbunătăţirea şi consolidarea politicilor fiscale naţionale,

(3) promovarea inovaţiei în economie

(4) valorificarea capitalului uman prin capacitarea forţei de muncă.

OCDE promovează cu precădere reforme structurale, printr-o agendă socială axată pe combaterea inegalităţilor şi dezvoltarea durabilă.  De peste cinzeci de ani, OCDE constituie o autoritate recunoscută în plan internațional în domeniul elaborării de analize, recomandări, date comparative și statistici economice și sociale.