Romania “lucrului bine facut”. Tortionarii disidentului Gheorghe Ursu, mort in inchisoare in 1985, au scapat basma curata

Foştii ofiţeri de securitate Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, acuzați că l-au torturat pe disidentul Gheorghe Ursu, pana cand acesta a murit in 1985 la Spitalul Penitenciar Jilava au fost achitati definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie care a respins apelurile Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti.

“Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) își exprimă tristețea, stupoarea și revolta în legătură cu decizia achitării, de către judecătorii Curții Supreme, a foștilor lucrători ai aparatului de represiune al statului comunist, Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, responsabili de moartea disidentului Gheorghe Ursu, în septembrie 1985. Respingerea, ca nefondate, a apelurilor declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, de către Ursu Andrei Horia, Ursu Ștefan Olga și Ursu Sorana este un act cu grave implicații în ceea ce privește eforturile instituțiile statului român de restabilire a adevărului și a dreptății în legătură cu crimele regimului comunist din România, o piedică în calea condamnării sistemice a comunismului”, a anuntat IICCMER.

Gheorghe Emil Ursu a fost un inginer constructor, poet și disident român. Activist de stânga și intelectual de avangardă, care s-a înscris în tinerețe în Partidul Comunist Român, a fost dezamăgit la scurt timp de regimul comunist și a devenit unul dintre criticii acestuia. În cea mai mare parte a vieții sale, Gheorghe Ursu a fost activ în cercurile culturale și a întreținut contacte cu personalități literare și artistice.

Ursu a denunțat în mod anonim politicile lui Nicolae Ceaușescu și a fost supravegheat de poliția secretă a țării – Securitatea. Un jurnal în care își consemna gândurile și opiniile a făcut obiectul unui denunț, care a dus în cele din urmă la arestarea sa. La scurt timp după aceea, a fost bătut până la moarte de colegii de celulă, în timp ce se afla în custodia Miliției.

Moartea lui Ursu a fost un subiect de scandal internațional și, după Revoluția română din 1989, a făcut obiectul unei anchete conduse inițial de procurorul Dan Voinea. Au apărut numeroase controverse legate de presupusele tergiversări ale noilor autorități, înainte ca doi foști ofițeri să fie condamnați pentru instigare la uciderea sa. Un al treilea a fost încarcerat pentru confiscarea jurnalului său, care a rămas în mare parte pierdut.

Ursu a fost arestat la 21 septembrie 1985. Acuzația a fost de ascundere de valută străină. In casa sa a fost găsit echivalentul a 16 dolari americani în diverse bancnote. A fost plasat în aceeași celulă cu „recidiviștii violenți” Marian Cliță și Gheorghe Radu, iar milițienii au primit ordin să nu intervină, chiar dacă din spatele gratiilor se auzeau zgomot. În paralel, Gheorghe Ursu era scos din celulă și „interogat” zilnic, prin „metode specifice”, de către Securitat. Disidentul a rezistat până pe 17 noiembrie 1985, iar organele statului au notat drept cauză oficială a morții o „peritonită”. Deținuții au fost puși de Securitate să îl omoare. Procurorul Vasile Manea Drăgulin a stabilit în 1985 că moartea nu ar fi fost violentă și a dispus neînceperea urmăririi penale. În anul 2000, după mai multe răsturnări de situație, un infractor de drept comun, aflat în detenție împreună cu Ursu, a fost condamnat pentru uciderea acestuia.

În octombrie 2003, foștii colonei de miliție Tudor Stănică și Mihail Creangă au fost condamnați la 20 de ani de închisoare pentru omorul lui Gheorghe Ursu. În decembrie 2005 fostul general SRI, Eugen Grigorescu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare privind dispariția jurnalului lui Gheorghe Ursu.

Trimiși în judecată de procurori în august 2016 pentru crime împotriva umanităţii, Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş fuseseră achitați și de Curtea de Apel București, în octombrie 2019.

Decizia a fost contestată atât de către Parchet, cât și de către Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, care a reclamat modul în care au fost achitaţi cei doi foşti ofiţeri ai securităţii comuniste. Fiul disidentului, spune că zeci de mărturii și documente demonstrează că Gheorghe Ursu „a fost torturat în detenție, în mod sistematic, până la moarte, de către anchetatorul sau, Pîrvulescu Marin, secondat de Hodis Vasile, ambii ofițeri în direcția a VI-a a DSS.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anunţă că analizează soluţia magistraţilor, pentru a identifica o cale extraordinară de atac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *