România, între două anotimpuri. La munte a viscolit şi a nins abundent, iar la mare au înflorit pomii. Patru judeţe se află sub cod portocaliu de ploi până la 22:00

YNoSNiL26rv_3L

Vremea s-a schimbat semnificativ, iar aseară a intrat în vigoare şi prima avertizare de ninsori din acestă iarnă. Viscolul a predominat pe creste, iar la deal şi la câmpie a plouat abundent. Schimbarea vine după o lungă perioadă cu soare şi temperaturi exagerat de mari pentru această perioadă a anului.

Iarna preia controlul, încet, dar sigur, la munte. Pe drumul care leagă oraşul Novaci de staţiunea Rânca, drumarii au făcut noapte albă. S-a muncit la foc continuu pentru a le deschide drum şoferilor. 

În judeţul Braşov, la cota 2000, drumarii au avut noapte grea. Vântul a suflat cu până la 70 de kilometri pe oră şi a nins abundent. În judeţul Caraş-Severin, drumarii au avut mult de furcă pentru a menţine asfaltul curat. Zeci de tone de material antiderapant au împrăştiat aceştia pe şosele în doar câteva ore. 

Primii fulgi au început să cadă la munte încă de ieri. La Bâlea Lac, peisajul este ca-n poveşti, iar stratul de zăpadă măsoară aproape 40 de centimetri. Iar dacă la munte a nins, în oraşe a plouat serios. În Târgu Jiu, pe strada Jiului, se putea circula şi cu barca. 

La malul mării, în schimb, vremea de primăvară a înverzit grădinile. Pomii fructiferi au înmugurit din cauza temperaturilor, de trei ori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă. 

Până diseară la ora 22.00, patru judeţe sunt sub cod portocaliu de ploi abundente – Vrancea, Buzău, Prahova şi Dâmboviţa.