Romania intareste relatiile cu vecinii din Serbia

FB_IMG_1669994848125

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o întrevedere bilaterală cu viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe al Republicii Serbia, Ivica Dačić, în marja participării la reuniunea Consiliului Ministerial OSCE, de la Łódź, din Republica Polonă.

Acest prim contact a șefilor celor două diplomații are loc după învestirea noului Guvern al R. Serbia, la 26 octombrie 2022, precum şi ulterior întrevederii Prim-miniștrilor României și Republicii Serbia, la 28 noiembrie 2022, la București, în marja participării Prim-ministrului sârb Ana Brnabić la Masa Rotundă dedicată Balcanilor de Vest din cadrul Munich Security Conference Leaders’ Meeting, eveniment care a precedat reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele NATO.

În cadrul convorbirilor au fost abordate aspecte aflate pe agenda relațiilor bilaterale, regionale și internaționale, inclusiv în continuarea discuţiilor din cadrul vizitei în România, la 27 iunie 2022, a ministrului afacerilor externe a R. Serbia de la acea dată, Nikola Selaković.

Ministrul Bogdan Aurescu a salutat creșterea schimburilor comerciale bilaterale, cu 37% în primele trei trimestre ale anului 2022, la cca. 2 miliarde EUR, în pofida contextului economic global dificil, și a încurajat intensificarea investițiilor reciproce. Pentru stimularea în continuare a schimburilor comerciale, a propus organizarea unui Forum de Afaceri bilateral.

Cei doi demnitari au reconfirmat interesul pentru impulsionarea colaborării bilaterale sectoriale, cu accent pe promovarea proiectelor de interconectare în domeniile energiei, mai ales interconectorul de gaz Arad-Mokrin și linia de înaltă tensiune Reșița-Pancevo, precum şi al transporturilor, respectiv evoluţiile privind implementarea autostrăzii Timișoara-Moraviţa-Vatin-Belgrad.

Ambele părţi au salutat nivelul foarte bun al cooperării bilaterale în domeniul afacerilor interne.

Ministrul Bogdan Aurescu și omologul sârb au evocat progresele realizate recent pentru finalizarea procedurii de predare efectivă a clădirii complexului Luceafărul din Vârșeț, R. Serbia, al cărei drept de proprietate a fost obținut de România în urma semnării de către ministrul Aurescu și omologul sârb de la acel moment, în luna iunie, a Acordului interguvernamental pe această temă, succes diplomatic relevant al MAE român.

Şeful diplomaţiei române a exprimat speranța că noul Guvern de la Belgrad va nominaliza, în cel mai scurt timp, un nou co-președinte al Comisiei Mixte Interguvernamentale România-Serbia pentru Minorități Naționale, ceea ce va permite reluarea activității acesteia prin organizarea unei noi reuniuni de lucru.

Cei doi demnitari au convenit să rămână în contact în perioada următoare, pentru avansarea agendei bilaterale şi a proiectelor de interes comun, inclusiv prin organizarea unor vizite la București sau Belgrad.