România, în topul țărilor care exportă medici. În ce state preferă să lucreze doctorii din Europa de Est

România se confruntă cu un deficit semnificativ de lucrători în domeniul sănătății, o problemă agravată de migrarea continuă a medicilor și asistentelor către țări din vestul Europei.

Țara noastră a pierdut zeci de mii de medici în ultimii ani. Între, 2014-2020, peste 15.000 de medici au plecat peste hotare si peste 50.000 de asistente. Este posibil ca numărul total al celor care au părăsit țara să fie și mai mare. Astfel, România se află printre primele țări care formează medici destinați pieței internaționale.

De altfel, deficitul de lucrători în domeniul sănătății este o problemă pe care o au mai multe țări din Europa, iar unele au luat măsuri pentru a-i împiedica pe tinerii medici să emigreze.

De exemplu, Albania îi obligă pe absolvenții albanezi ai facultăților de medicină să lucreze timp de trei ani în țara înainte de a putea pleca – sau să plătească taxele de școlarizare integrale, potrivit Euronews. Asta pentru că aproape 3.500 de medici au părăsit aceasta țară în ultimii 10 ani, conform Federației medicilor albanezi din Europa.

Din România au plecat 7.430 de medici numai în ultimii șapte ani, din 2016 până în 2023, arată datele Colegiului Medicilor.

De obicei, medicii și asistentele pleacă din Europa de Est și de Sud spre vestul și nordul continentului.

România, Spania și Franța sunt cele mai frecvente surse de asistente medicale care pleacă în străinătate, în timp ce Germania, România și Italia se numără printre țările cu cei mai mulți medici care își desfășoară activitatea în alte țări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *