România, în centrul pregătirilor NATO de consolidare a flancului estic la Marea Neagră

273901624_313606584137806_2742312711265336956_n

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, anunța vineri, de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, că miniştrii apărării din NATO se vor întâlni şi vor discuta despre cum se va putea întări și mai mult prezenţa aliată pe flancul estic, propunând, astfel, înființarea de noi grupuri de luptă, inclusiv în România.

Săptămâna aceasta, urmează să se ia, la Bruxelles, decizii care confirmă și mai mult importanța strategică a țării noastre ca aliat transatlantic, în contextul apărării comune în fața amenințărilor și provocărilor ruse, la Marea Neagră.

„Salut oferta Franţei de a conduce un grup de luptă aici în România”, a afirmat Jens Stoltenberg, în contextul organizării, în perioada 16-17 februarie, la Bruxelles, a reuniunii ministeriale NATO, la care s-ar putea decide dislocarea unui grup de luptă al NATO în România.

Potrivit unei analize a agenției Reuters, miniștrii apărării NATO ar trebui, în următoarele zile, să pună în mișcare un plan de constituire a patru grupuri de luptă multinaționale în sud-estul Europei, ca răspuns la consolidarea militară a Rusiei în Ucraina. Însă, având în vedere unele semnale diplomatice publice, desfășurarea unor grupuri de luptă de aproximativ 1.000 de militari în Bulgaria, Slovacia și Ungaria are puține șanse. În schimb, NATO ia serios în considerare o forță multinațională, condusă de Franța, în România, care să coordoneze exercițiile aliate în Europa de Est și să permită trupelor să intre și să iasă din regiune fără a stabili o prezență oficială permanentă.

Decizia este mai mult ca sigură, având în vedere că Statul Major al Forțelor Terestre a finalizat operațiunile necesare declarării capacității operaționale inițiale (IOC) a Grupului de luptă al NATO care va fi constituit în România în cadrul măsurilor aliate de întărire a vigilenței pe Flancul Estic – enhanced Vigilance Activities (eVA). Nu în ultimul rând, trebuie precizat că, potrivit programului oficial, Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale NATO menționează în mod public faptul că, la 16 februarie, în cursul primei zile de desfășurare a întâlnirii, va avea loc ceremonia de semnare, de România, a Memorandumului de Înțelegere privind ABDM (Air Battle Decisive Munition), în prezența secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană.