Romania i-a notificat pe membrii NATO ca intentioneaza sa-l propuna pe Klaus Iohannis la functia de secretar general

Romania i-a notificat pe membrii NATO ca intentioneaza sa-l propuna pe Klaus Iohannis la functia de secretar general. Anuntul a fost facut de un reporter Bloomberg acreditat la Casa Alba.

Romania i-a notificat pe membrii NATO ca intentioneaza sa-l propuna pe Klaus Iohannis la functia de secretar general

Nominalizarea lui Klaus Iohannis ii complica situatia olandezului Mark Rutte, sustinut de SUA, Marea Britanie și Germania care il sustin pentru a deveni următorul secretar general al NATO, într-un moment în care alianța se confruntă cu provocări majore pe fondul războiului Rusiei în Ucraina și al unor noi întrebări privind viitorul angajamentului SUA în relația transatlantică.

„Președintele Biden susține ferm candidatura premierului Rutte pentru a fi următorul secretar general al NATO”, a declarat joi un oficial american pentru Reuters.

Un oficial britanic a declarat că Londra „îl susține ferm” pe Rutte pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg. „Rutte este foarte respectat în întreaga alianță, are acreditări serioase în domeniul apărării și securității și se va asigura că alianța rămâne puternică și pregătită să se apere și să descurajeze”.

CITESTE SI: Klaus Iohannis despre conflictul Andrei Muraru – Marcel Ciolacu: „Astfel de chestiuni trebuie discutate în interior!”

Mulți alți membri ai NATO au semnalat că l-ar susține pe liderul olandez pentru acest post, care necesită un sprijin unanim din partea tuturor membrilor alianței. Joi după-amiază, un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat că și cancelarul Olaf Scholz a susținut candidatura lui Rutte.

Pe de alta parte, tarile baltice, Turcia dar si Ungaria nu agreaza prea mult varianta Rutte.

Vorbind la Conferința de Securitate de la Munchen din weekend, premierul olandez a făcut o declarație de campanie voalată spunând că membrii ar trebui „să înceteze să se mai plângă și să se smiorcăie în legătură cu Trump” și că „trebuie să lucrăm cu oricine se află pe ringul de dans”.

Cu toate acestea, un diplomat de rang înalt a avertizat că candidatura lui Rutte nu este o afacere încheiată și că aprobarea sa de către țările mari nu înseamnă că toți aliații sunt de acord.

Fii alături de noi pe Facebook pentru mai multe știri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *