România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa

În urma aprobării de la Washington, lucrurile au început să se miște foarte repede. Transporturile de muniție americană sunt pe cale să ajungă în Ucraina din Polonia, dar și din Germania și alte țări din UE. Timp de luni de zile, Departamentul american al Apărării s-a pregătit pentru ziua în care Camera Reprezentanților va aproba un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, ceea ce în cele din urmă s-a întâmplat, în valoare de 60 de miliarde de dolari, notează publicați Deutsche Welle (DW).

Ucraina așteaptă acest ajutor de luni de zile, timp în care forțele ruse atacă în valuri, iar ucraineni cu greu găsesc resurse pentru a riposta.

„Îmi imaginez, de asemenea, că Departamentul Apărării a lucrat din greu în ultimele săptămâni pentru a fi pregătit”, a declarat pentru DW Ben Hodges, fost comandant-șef al forțelor terestre americane pentru Europa.

Armele americane, „gata de plecare”

Expertul german în securitate Nico Lange a declarat pentru DW că „Pentagonul a împachetat deja lucrurile și le-a depozitat în locurile potrivite, gata de plecare, astfel încât lucrurile pot trece acum foarte repede granița”.

Cu toate acestea, există un sistem de transport sofisticat pentru a proteja proviziile de atacurile aeriene ale Rusiei pe parcursul călătoriei lor de la granița Ucrainei către trupele din interiorul țării. De la invazia Rusiei din februarie 2022, Ucraina și-a construit o „logistică descentralizată” pentru livrările de armament, a declarat Lange. „Proviziile nu sunt încărcate toate într-un singur tren, care ar deveni apoi o țintă principală pentru atac”, a spus el, „ci sunt mai degrabă distribuite în diferite trenuri, care circulă adesea noaptea”.

Ucraina are la dispoziție și o flotă de transportoare grele pentru livrările pe șosea, iar la nivel național există o stare de asediu pe timp de noapte, ceea ce face mai dificilă pentru recunoașterea țintelor Moscovei de a localiza rutele de aprovizionare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *