Romania este vitala pentru exportul cerealelor ucrainene

Cooperarea dintre Ucraina și România, care este un partener economic de încredere, va atinge un nou nivel, sustine regimul de la Kiev, dupa intalnirea dintre Marcel Ciolacu cu presedintele Volodymir Zelenski si premierul Denys Shmyhal.

“Împreună, deschidem o nouă pagină în relațiile dintre Ucraina și România și atingem un nivel calitativ nou de cooperare. Acest lucru consolidează și mai mult solidaritatea noastră în contracararea agresorului rus”, a declarat premierul Denys Shmyhal în cadrul unui briefing de presă comun cu premierul României, Marcel Ciolacu, la Kiev.

Potrivit acestuia, România este un aliat de încredere, precum și o țară cu care Ucraina are numeroase legături istorice și culturale. El a calificat drept eficientă cooperarea dintre cele două țări, în special în timpul războiului de amploare declanșat de Rusia. Unul dintre rezultatele acesteia este interacțiunea eficientă în domeniul logisticii. România a devenit parte a coridorului de cereale și a culoarelor de solidaritate. După ce Rusia a reînnoit blocada de la Marea Neagră, coridorul de tranzit prin porturile dunărene către România a devenit esențial pentru exporturile agricole ucrainene, a subliniat Shmyhal.

“În prezent, 60% din exportul nostru de cereale tranzitează teritoriul României. Iar în ceea ce privește comerțul bilateral, România se află pe locul trei pentru Ucraina. Și aceasta nu este limita”, a subliniat premierul.

În plus, potrivit acestuia, sunt puse în aplicare principiile și prevederile acordului semnat în august între guvernele celor două țări privind consolidarea cooperării în vederea asigurării unui tranzit fiabil. “Prin extinderea coridorului de tranzit în triunghiul Ucraina-Moldova-România, ne putem dubla oportunitățile de export în această direcție”, a spus Shmyhal.

Al doilea rezultat al cooperării dintre Ucraina și România, a subliniat șeful Guvernului, este progresul semnificativ în dezvoltarea infrastructurii de frontieră. Au fost deschise noi puncte de trecere a frontierei “Dyakivtsi – Racovat” și “Krasnoilsk – Vicovu de Sus”, iar alte patru sunt planificate să fie deschise în regiunile Cernăuți și Zakarpatia.

Premierul Ucrainei a lăudat, de asemenea, cooperarea tehnico-militară. “Partenerii români fac multe pentru noi. Mulțumiri speciale pentru crearea unui centru de pregătire pentru piloții ucraineni, care va începe să funcționeze în curând”, a spus el.

Shmyhal este sigur de continuarea cooperării dintre cele două țări în domenii de importanță strategică, cum ar fi, în special, transportul și logistica, sectorul agricol, infrastructura de frontieră, energia și securitatea.

“Ne propunem să avem un parteneriat cuprinzător și să aprofundăm relațiile”, a adăugat premierul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *